Efectul a cinci ani de reorganizare: Romcab isi majoreaza cota pe o piata care scade cu 50%

Autor: Adrian Cojocar 05.10.2009

Producatorul de cabluri din Targu-Mures, care s-a salvat de la faliment dupa ce a intrat in reorganizare judiciara in 2004, tinteste o crestere a cotei de piata de la 8% la 12%, dupa ce comenzile pe semestrul al doilea s-au dublat.



Producatorul de cablaje electrice Romcab din Targu-Mures (MCAB), controlat de omul de afaceri Zoltan Prosszer, previzioneaza ca va inregistra in 2009 o crestere cantitativa a productiei de 15-20% fata de anul precedent, in ciuda dificultatilor de pe piata, a carei valoare ar urma sa scada la jumatate anul aceasta, potrivit estimarilor societatii.

In ciuda unui prim semestru slab pentru producatorul de cabluri, reprezentantii Romcab spun ca in partea a doua a anului au comenzi cantitative aproape duble comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

"In ceea ce priveste piata cablurilor in 2009, consideram ca aceasta s-a restrans aproape la jumatate din punct de vedere valoric. Prima jumatate a anului s-a caracterizat prin existenta comenzilor, dar s-a resimtit o problema foarte mare in ceea ce priveste disponibilitatile banesti, care s-au transpus in extinderea termenelor de incasare a creantelor. Lipsa posibilitatilor de finantare din primul semestru a dus la scaderea comenzilor si a productiei fizice la toti producatorii din Romania", spune Gombos Csaba, director general al Romcab Targu-Mures.

Afacerile companiei s-au restrans aproape la o treime in primul semestru din acest an, pana la 11,5 mil. lei (2,7 mil. euro), dupa mai multi ani de cresteri sustinute. Profitul net al firmei s-a diminuat drastic, la circa 73.000 de lei (17.000 de euro), comparativ cu un castig de 1,3 mil. lei obtinut in primele sase luni din 2008.

Piata de cabluri a inceput sa-si revina din trimestrul trei

"De la jumatatea anului incoace se resimte o revigorare, o crestere a cererii cablurilor, mai ales in domeniul constructiilor civile, precum si in infrastructura.

In 2010 ne asteptam la cresteri ale cererii in cele doua domenii sus amintite, avem rezerve insa in ceea ce priveste segmentul de piata in domeniul auto si cam aceeasi situatie ne asteptam sa se intample si in segmentul de uz casnic. Totusi, credem ca vor exista cresteri mici in toate domeniile, tinand cont si de cererea care a inceput sa vina din a doua jumatate a anului", a precizat Gombos Csaba. Romcab a aprobat recent contractarea unui imprumut de circa un milion de dolari de la Romanian International Bank cu scopul reintregirii capitalului de lucru care va conduce la o crestere a afacerilor companiei de circa 30% anul viitor fata de nivelul afacerilor in conditiile necontractarii creditului respectiv.

Conducerea Romcab a justificat suplimentarea capitalului prin avansul pretului la cupru, una dintre principalele materii prime, cu circa 95% de la inceputul anului si cresterea semnificativa a comenzilor incepand cu a doua parte a anului.

Avantajele a cinci ani de reorganizare

Romcab a intrat in procedura de reorganizare judiciara in 2004 dupa ce a girat un credit al fostului actionar majoritar, respectiv grupul Paneuro. In aceasta perioada, compania a reusit sa-si reduca nivelul datoriilor de la circa 45 mil. lei, valoarea lor la finele anului 2005, la 12,7 mil. lei (3 mil. euro) la finele lui iunie 2009, fiind una dintre cel mai putin indatorate companii de pe Bursa. Totodata, compania a incheiat ultimii patru ani pe profit. Specialistii spun ca firmele care s-au reorganizat anterior crizei au avut un avantaj fata de alte companii din sector pentru ca au apucat sa-si eficientizeze procesele de productie inaintea celorlalte si sa scape de datorii.

"Este un avantaj major pentru companiile care au intrat in reorganizare inainte de criza si au reusit sa se redreseze. In orice caz procedura de reorganizare aduce mai multe avantaje decat dezavantaje atat pentru debitor, care se pune sub protectia legii si opreste scurgerea penalitatilor, cat si pentru creditori, care sunt si ei protejati pentru ca se afla sub un cadru reglementat si urmarit de catre un judecator" , spune Geanina Oancea, senior manager la BDO Conti Insolvency.

Romcab Targu-Mures a anuntat indeplinirea obligatiilor financiare asumate prin planul de reorganizare judiciara inca de la inceputul lui 2008, insa a continuat sa se reorganizeze, ultimul termen in proces, de la data de 24 septembrie, fiind amanat pentru 5 noiembrie, potrivit conducerii companiei.

Romcab este controlata in proportie de 69% de firma Sadalbari, americanii de la Morgan Stanley detin 23% din companie, iar fondul de investitii MEI are o participatie de 5%.

Ce fac concurentii

Romcab este una dintre putinele firme de top de pe piata care au publicat anul acesta estimari cu privire la evolutia vanzarilor de cabluri. Alti producatori de cabluri de pe piata au inregistrat scaderi ale vanzarilor de pana la 50% in primele sase luni din 2009.

Afacerile Iproeb Bistrita (IPRU) s-au diminuat cu 48,9% in prima jumatate a anului, la 37,1 mil. lei (8,7 mil. euro). Grecii de la Helenic Cables, la care producatorul autohton de cabluri Icme Ecab contribuie cu circa o treime din vanzari, au inregistrat in aceeasi perioada o scadere a afacerilor cu 43,9%, la 59,2 mil. euro.

Prysmian Cable & Systems, unul dintre liderii mondiali de cabluri care detine cel mai mare jucator de pe piata autohtona la Slatina, a inregistrat in primele sase luni o scadere de 18,3% a vanzarilor, la 1,8 mld. euro.