Zeci de mii de romani s-au trezit ca n-au nici macar banii depusi, dupa 5-7 ani de investitii in unit-linked

Autor: Angela Placinta 05.10.2009

Asiguratorii au fost luati prin surprindere de numarul mare de clienti - 56.000 de persoane - care au renuntat la politele de asigurare de viata anul acesta fie pentru ca s-au speriat de scaderea randamentelor fondurilor in care le erau investiti banii, fie pentru ca aveau nevoie de lichiditati.

"Din totalul contractelor reziliate in primul semestru 2009, aproximativ 32% sunt polite ING, aceasta valoare fiind usor mai scazuta decat ponderea contractelor in vigoare la nivelul pietei. Acest rezultat indica faptul ca toate companiile sunt in aceeasi masura afectate de acest fenomen, motivul rezilierii de catre clienti a politelor de asigurare fiind legat in special de scaderea veniturilor disponibile si, implicit, de nevoia de cash in aceasta perioada", afirma Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor de viata.

"Nu ma asteptam la atat de multe rascumparari, am estimat ca vor fi sub 20.000 in toata piata in primul semestru. Noi am avut in primele sase luni 3.000 de cazuri de rezilieri", spune Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata.

Clientii care au renuntat la asigurarile lor de viata reprezinta sub 1% din numarul total de polite de pe aceasta piata. In principal este vorba de asa-numitele asigurari unit-linked, care plaseaza mare parte din sumele platite de asigurati in fonduri de investitii. Pe piata exista cateva zeci de produse de tip unit-linked, iar multe dintre ele nu au reusit sa aiba randamente nici macar peste rata inflatiei in 7-8 sau chiar 9 ani de la lansare. De asemenea, multe fonduri sunt pe scadere, in special cele care investesc la bursa.

"La sase ani dupa ce am incheiat o asigurare unit-linked am facut un calcul si am constatat ca aveam in cont cu 25% mai putin decat am investit. Ma asteptam sa am in cont cel putin suma depusa in acesti ani. Din acest motiv am reziliat recent asigurarea, nu vreau sa risc ca peste 15 ani sa primesc jumatate din banii pe care i-am depus", povesteste un client care a renuntat recent la o asigurare de viata. El a investit aproximativ 10.000 de lei in aceasta asigurare, iar la reziliere a recuperat doar 7.800 de lei.

"Cand am cumparat polita, mi-au prezentat numai estimari optimiste ale investitiei, dar, de fapt, prin contract nu se garanteaza nimic", mai spune el. Politele unit-linked au fost anul trecut o piata de peste 140 mil. euro pentru asiguratori, reprezentand 28% din piata asigurarilor de viata.

"Companiile incearca sa isi convinga clientii sa nu renunte la asigurare, deoarece pierd mai mult asa. Din discutiile pe care le-am avut cu asiguratorii, se parte ca in septembrie au fost mai putine rascumparari", afirma Angela Toncescu, presedintele CSA.

Daca renunta la polita inainte de scadenta, clientii pierd atat din cauza scaderii randamentelor, cat si din cauza comisioanelor percepute de asigurator, mai mari in primii ani de la incheierea politei.

Cat au platit asiguratorii