Niculae “a gasit” 40 mil. $ pentru a deveni majoritar in Galaxy Tobacco

Autor: Cristina Stoian 05.10.2009

Omul de afaceri Ioan Niculae, administratorul grupului Interagro, a redevenit actionar majoritar la Galaxy Tobacco (fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc - SNTR), dupa ce a majorat capitalul social al companiei cu 40 de milioane de dolari (122,9 mil. lei) in contul obligatiilor investitionale asumate in contractul de stingere a datoriilor incheiat cu AVAS. Cu toate acestea, Niculae spera ca intr-o luna sa vanda participatia actionarilor care acum au devenit minoritari, CTS Tobacco Limited, inregistrata in Insulele Virgine, si CTS Italia, pentru aceeasi suma de bani.

"Statul a obligat Interagro, printr-o ordonanta de guvern din 2005, sa investeasca 40 mil. dolari in Galaxy Tobacco, ca altfel n-as fi cumparat niciodata compania la banii acestia", a declarat Ioan Niculae, care spune ca suma investita in companie reprezinta fonduri proprii, Interagro nefiind obligat sa apeleze la credite pentru aceasta miscare. "Daca am avut 100 mil. euro pentru fabrica de bioetanol,

s-au gasit si 40 mil. dolari", explica Niculae sursa banilor alocati pentru majorarea de capital de la producatorul de tigarete.

Interagro a fost desemnata la inceputul anului 2000 castigatoarea licitatiei de privatizare a SNTR organizata de Ministerul Agriculturii, dar in urma unui litigiu, compania de tigarete a revenit in proprietatea statului, iar procesul de privatizare a fost reluat.

In 2004, compania CTS a cumparat pachetul majoritar al Galaxy Tobacco, Interagro ramanand cu sub 1% din actiuni. In urma majorarii de capital, Niculae detine in prezent 53,8% din actiuni, CTS Tobacco Limited, 24,6%, iar CTS Italia 21,6%.