MEI si-a facut calculele: Un pret sub 1 leu/actiune in oferta de preluare a companiei Rompetrol Well Services ar fi nerezonabil

Autor: Andrei Chirileasa 05.10.2009

Fondul de investitii olandez MEI, cel mai mare actionar minoritar al companiei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) cu 5,95% din actiuni, considera ca "valoarea corecta" a actiunilor este de 1,22 lei, evaluand compania la aproape 80 mil. euro.

In prezent, pretul din piata este de 0,377 lei/actiune, iar capitalizarea companiei este de 24,5 mil. euro.

Reprezentantii fondului sustin o eventuala oferta de preluare a actionarului majoritar, The Rompetrol Group, la un pret mai mic de 1 leu/actiune ar fi nerezonabila.
Grupul Rompetrol, controlat in proportie de 100% de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa lanseze luna aceasta oferte publice pentru preluarea pachetelor minoritare de actiuni ale Rompetrol Well Services si Rompetrol Rafinare (RRC). Saptamana aceasta expira termenul pana la care grupul trebuie sa depuna la CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) documentatia pentru cele doua oferte.

CNVM a cerut in august grupului sa lanseze oferte de preluare, dupa ce KazMunaiGaz a preluat pachetul majoritar al Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, in august 2007. Comisia a cerut de asemenea ca pretul de oferta sa fie stabilit pe baza rapoartelor unor evaluatori independenti realizate conform standardelor internationale de evaluare.
Fondul de investitii MEI Roemenie en Bulgarije a cumparat 5,95% din actiunile Rompetrol Well Services in iunie 2007. Senatorul UDMR Attila Verestoy, detine si el un pachet semnificativ de actiuni in cadrul companiei.