Ce concurenta poate exista cand primii trei jucatori detin 90% din piata?

Autori: Mihaela Popescu , Roxana Petrescu 05.10.2009

Energia, telecomunicatiile, industria farma, tutunul, berea, retailul de bunuri alimentare, productia de ciment si asigurarile sunt domenii in care primii trei jucatori ajung sa controleze chiar si 90% din piata.

Acest lucru se intampla in contextul in care tocmai aceste industrii sunt principalele destinatare ale celor mai insemnate parti din bugetele de cheltuieli ale unei familii. Anul trecut, aceste domenii dintre care unele se afla in vizorul autoritatii de concurenta tocmai din cauza suspiciunilor legate de intelegeri intre marii jucatori au rulat afaceri de 50 de miliarde de euro.

"Pentru a vedea daca un jucator are o pozitie dominanta pe piata se pleaca de la cota de piata a acestuia - ar trebui sa detina cel putin 50%, potrivit practicii comunitare - dar nu este suficient sa ne uitam doar aici. O problema importanta este daca exista bariere de intrare pe piata pentru noi competitori", au spus reprezentantii Consiliului Concurentei. Specialistii din piata mai spun ca pietele care sunt cel mai adesea suspectate de denaturarea concurentei sunt cele suprareglementate, cum ar fi energia.

"Tocmai aceste reglementari pot reprezenta piedici la intrarea unor jucatori in piata", mai spun specialistii.

Totodata, domeniile caracterizate printr-un numar redus de jucatori au fost cele care au reusit anul trecut sa inregistreze cele mai mari marje de profit. Astfel, cele mai mari marje de castig inregistrate in Romania anul trecut au venit din partea producatorilor de ciment, a operatorilor de telefonie mobila si a distribuitorilor de energie.