Clientii nemultumiti au anulat polite unit-linked de 62 mil. euro

Autor: Angela Placinta 05.10.2009

Aproape 60.000 de romani si-au reziliat de la inceputul anului politele de asigurare de viata de tip unit-linked, dupa ce sumele acumulate in conturile lor au scazut considerabil din cauza prabusirii burselor, in timp ce alte cateva mii de persoane si-au retras numai o parte din banii din politele de asigurare, rascumpararile totale platite de asiguratori in primele sapte luni fiind de 62 mil. euro, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Fata de aceeasi perioada din 2008, rascumpararile s-au dublat.

"Cele mai multe rascumparari au avut loc pe asigurari unit-linked (polite care investesc banii platiti de asigurat in fonduri de investitii - n.r.), oamenii s-au speriat ca pierd foarte mult pe aceasta forma de asigurare", a declarat pentru ZF Angela Toncescu, presedintele CSA. Sumele platite drept rascumparari au o pondere de circa 10% in activele de pe segmentul unit-linked.

Cele mai mari companii din piata de asigurari unit-linked sunt ING, Allianz-Tiriac, Aviva si Eureko. Suma platita de asiguratori pentru rascumparari este mult mai mica decat sumele investite de clienti in aceste polite. Cei care renunta la asigurarile de viata unit-linked inainte de scadenta pierd o mare parte din banii pe care i-au platit, uneori chiar mai mult de jumatate. Problema este ca, in multe cazuri, si cand ajung la scadenta politele clientii au mai putini bani decat au investit sau au castigat sub rata inflatiei.

"Am reziliat anul acesta o asigurare de viata pe care am incheiat-o acum cinci ani, pentru ca aveam nevoie de bani. Din cei 5.500 de lei pe care i-am platit in total, am recuperat doar 2.200", spune un client al unei companii de asigurari, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.