Afacerile Uniqa au scazut cu 4% la opt luni

Autor: Angela Placinta 06.10.2009

Uniqa (fosta Unita), una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor generale, a incheiat primele opt luni din acest an cu o scadere de 4% a primelor brute subscrise (indicator care arata volumul afacerilor in asigurari) fata de aceeasi perioada din 2008, pana la nivelul de 339 mil. lei (80,2 mil. euro).

Pe segmentul de asigurari auto Casco, cea mai importanta linie de business a companiei, primele brute subscrise au urcat cu 3%, pana la 185 mil. lei (43,8 mil. euro). In schimb, pe segmentul RCA (asigurari de raspundere civila obligatorie), afacerile s-au redus cu 3%, coborand la 107 mil. lei (25,3 mil. euro).

"Este o perioada foarte grea, in care multi dintre noi renunta la asigurari din diferite motive. Scaderea pe RCA a fost cauzata si de intentia noastra de echilibrare a portofoliului prin reducerea ponderii asigurarilor auto", a declarat Ileana Horvath, directorul general al Uniqa, societate controlata incepand cu anul trecut de grupul austriac Uniqa.

Profit de 1,2 mil. euro

Uniqa avea la sfarsitul lunii august un profit net de 5 mil. lei (1,2 mil. euro), la fel ca la sfarsitul lunii iunie si estimeaza ca va incheia acest an cu un rezultat pozitiv.

Asiguratorul a platit in aceasta perioada despagubiri in valoare de 282,7 mil. lei (67 mil. euro), cu 5% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

"In ultimele doua luni au crescut considerabil daunele ca urmare a introducerii constatarii amiabile a accidentelor auto (pentru accidentele usoare, fara interventia politiei - n.r.). Romanii sunt inventivi, soferii se inteleg intre ei sa declare anumite daune. De anul viitor insa nu va mai fi posibil acest lucru, deoarece va fi introdus sistemul bonus-malus si cu cat vor avea mai multe accidente, cu atat vor plati mai mult pentru asigurare soferii", explica Horvath.

Anul acesta Uniqa a avut o dauna medie pe segmentul RCA de circa 5.200 de lei, iar pe Casco de 5.700 de lei, cu 12% peste nivelul din 2008. A scazut, in schimb, frecventa daunelor auto, afirma directorul general al Uniqa.

Mizeaza pe un nou canal de vanzare

Austriecii de la Uniqa intentioneaza sa dezvolte un nou canal de vanzare, asemanator francizelor, estimand ca acesta le va aduce 20-25% din primele brute subscrise pana in 2012.

Astfel, agenti ai Uniqa sau recrutati de la alti asiguratori vor putea deschide si administra agentii Uniqa, urmand sa incaseze comisioane in functie de veniturile agentiei, dar si bonusuri in functie de profit si de cresterea portofoliului.

Uniqa are in prezent 170 de sucursale si agentii proprii si se asteapta ca pana in 2012 sa deschida inca 200 de locatii in noul sistem, care ii vor aduce prime brute subscrise de 85 mil. lei.

"In afara de taxele platite pentru infiintarea unei societati comerciale, nu exista taxe pentru deschiderea unei agentii. Uniqa va investi 20.000-25.000 de euro in fiecare locatie pentru mobilier, firma luminoasa si sisteme IT si de comunicatii, iar chiria si cheltuielile curente vor fi suportate de agent", afirma Florin Calin, director national de retea parteneri exclusivi in cadrul Uniqa.

In urmatorii cativa ani Uniqa intentioneaza sa investeasca 4 mil. euro in dezvoltarea noului canal de vanzare.