La Caixa a avut pierderi de 3 mil. euro in sem. I

Autor: Razvan Voican 06.10.2009

Sucursala locala a grupului La Caixa, unul dintre cei mai mari jucatori din sistemul financiar spaniol, a incheiat semestrul I din acest an cu o pierdere neta de aproape 3 milioane de euro dupa standardele romanesti de contabilitate.

Devenita operationala din a doua jumatate a anului 2007, sucursala a fost infiintata in principal pentru sprijinirea companiilor spaniole prezente pe piata romaneasca, mai ales in sectorul imobiliar. La sfarsitul semestrului I 2009, banca avea noua angajati, iar valoarea activelor bilantiere ajunsese la circa 108 milioane de euro. Initial, La Caixa isi exprimase intentia de a face si o achizitie in Romania, evaluand cateva banci de talie mica, insa pana la urma nu s-a concretizat nimic.

In regiune, mai detine o sucursala pentru clienti corporate in Polonia.

Pe de alta parte, spaniolii sunt interesati sa acceseze piata bancara de retail prin intermediul Erste Group (actionarul majoritar al BCR), unde a investit intr-o participatie de 5,1% in prezent si care ar putea urca pana la 20% din banca austriaca, cu acordul fundatiei Erste, care este actionarul principal cu 31% din actiuni.

In schimbul participatiei, seful La Caixa Juan Maria Nin a intrat in Consiliul de Supraveghere al Erste.

La Caixa considera Europa Centrala si de Est drept o regiune strategica, iar acordul de cooperare incheiat cu Erste in luna iunie a acestui an ii va permite accesul la 10,6 milioane de clienti ai grupului austriac. In acelasi timp, Erste va avea acces la clienti de retail si corporate din Spania.

La jumatatea anului, grupul La Caixa avea active bilantiere de 268,5 mld. euro si a realizat un profit net de peste un miliard de euro.

Cu active de 204 mld. euro, Erste a facut un profit net de 492 mil. euro. Austriecii au respins speculatiile privind posibilitatea unei fuziuni, insa prezenta spaniolilor in actionariat ar putea constitui un sprijin important in contextul in care Erste ar putea avea nevoie de o noua consolidare a capitalului social.

Joia trecuta au inceput sa circule informatii conform carora capitalul Erste ar trebui majorat cu inca un miliard de euro.