Dobanzile interbancare mari ii ard pe clientii cu ipotecare in lei

Autor: Ciprian Botea 07.10.2009

Bancile continua sa scumpeasca creditele in lei pentru locuinte pentru a-si acoperi costurile de finantare mai mari din trecut, in iulie dobanda medie pentru creditele ipotecare noi in lei urcand cu 0,81% fata de luna anterioara, pana la un varf de 11,82% pe an.



Scumpirea creditelor ii afecteaza inclusiv pe clientii cu imprumuturi in derulare, in iulie acestia fiind nevoiti sa plateasca o dobanda anuala cu un sfert de punct procentual mai mare. Bancherii spun ca explicatia acestor majorari este relativ simpla si este legata de costurile de finantare de pe piata interbancara.

"Dobanzile la creditele ipotecare in lei sunt legate de indicatorul ROBOR si sunt revizuite semestrial sau trimestrial. La majoritatea bancilor data de referinta este undeva in lunile ianuarie sau martie. Si intr-un caz si in celalalt explicatia este aceeasi pentru ca dobanzile de pe piata interbancara erau foarte ridicate", afirma Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR.

In ultima parte a anului trecut si in primele luni din 2009 dobanzile pentru resursele cu scadenta la trei si sase luni atrase de pe piata interbancara se situau peste pragul de 15%, pe fondul unei lipse acute de lichiditate si al reticentei bancilor in a se imprumuta reciproc. In ultimele luni, dobanda ROBOR la trei si sase luni a coborat insa in jurul nivelului de 9%, tendinta de scadere fiind insa inversata in ultima saptamana.

Cea mai mare crestere de la o luna la alta a fost consemnata in cazul creditelor noi cu perioada de rambursare cuprinsa intre 5 si 10 ani, unde dobanda medie anuala a urcat cu peste patru procente, de la 9,9% pe an in iunie la peste 14% pe an in iulie. La creditele cu scadenta mai mare de 10 ani, dobanda a crescut cu aproape un procent, pana la 12,88% pe an, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimul an.

Majorarea dobanzilor pentru creditele ipotecare in lei survine in conditiile in care costurile imprumuturilor in euro se afla in mod clar pe o panta descendenta ca urmare a costurilor cu finantarea mai mici, in pofida primei de risc de tara.

In medie, dobanzile la creditele ipotecare noi in euro au scazut cu 0,34% in iulie fata de luna anterioara, pana la 7,59% pe an. Scaderea este similara si in cazul imprumuturilor cu perioada de rambursare mai mare de 10 ani. Doanda anuala efectiva s-a redus insa de la 11,57% in iunie la 8,83% in iulie.

Dobanzile la creditele existente in sold si-au continuat in acelasi timp trendul descendent, coborand in iulie cu un sfert de punct procentual dupa ce in lunile anterioare fusese consemnata o scadere medie de circa 0,1%.

Dobanzile la ipotecarele in euro scad inclusiv pe fondul presiunii exercitate de programul "Prima casa". "'Prima casa' este singurul proiect care a vandut in ultima perioada pe ipotecare. Toate aplicatiile s-au orientat catre 'Prima casa' datorita costurilor mai mici si faptului ca este un proiect accesibil tinerilor. S-a vazut un reviriment si pe partea de credite standard, dar nu la nivelul din anii trecuti", a declarat Roxana Bolocan, director credite retail la Volksbank.