Austriecii de la Cascade Empire au ajuns la 11.000 ha de paduri si spun ca vor continua sa cumpere

Autor: Ioana David 06.10.2009

Cascade Empire, divizia locala de achizitii a companiei austriece de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer, detine 11.000 ha de paduri pe piata locala, achizitionate in ultimii ani, pentru care a platit circa 30 mil. euro.

"Proiectul a fost gandit ca o investitie pe termen lung, care are si valente imobiliare. Vrem sa ajungem la cat mai mult, insa acum accentul se pune pe consolidare", a spus Lucian Petre, reprezentantul Cascade Empire.

Desi sunt implicati in tranzactii cu terenuri de mai mult timp pe piata locala, Petre afirma ca nu a simtit o scadere a pretului terenului in ultima perioada. "In cartile de economie se spune ca in situatii de criza ai doua scapari: investitiile in aur si in terenuri. Iar terenuri inca se mai gasesc, astfel ca exista din ce in ce mai mult interes", a continuat el.

Un singur vanzator a incasat 7 mil. euro

Pretul mediu la care compania a achizitionat paduri este de 3.000 de euro pe hectar. Cu toate acestea, ultima tranzactie in care au fost implicati a vizat un pret mediu de 3.700 de euro pe hectar, in conditiile in care "padurea este buna".

Tranzactia s-a derulat in luna iunie a acestui an, iar la final Cascade Empire a achizitionat 1.915 ha, de la un singur vanzator. Lucian Petre nu a dorit sa precieze numele celui care a vandut. La un pret mediu de 3.700 de euro pe hectare, rezulta ca austriecii au platit peste 7 mil. euro. Cascade Empire a fost asistata de firma de avocatura Gilescu& Partenerii CHSH.

"Padurea era de mai mult timp pe piata. Noi suntem foarte selectivi pentru ca fabricile noastre proceseaza numai lemn de rasinoase", a mai spus reprezentantul Cascade Empire.

Cascade Empire detine paduri in Prahova, Arges, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea. Lemnul obtinut de pe aceste suprafete este vandut sub diferite forme catre Holzindustrie Schweighofer, dar si catre rivalii de la Kronospan. In legatura cu exploatarea padurilor, Petre afirma ca taierile nu pot depasi ritmul de crestere dintr-un an. Astfel, din padurile de rasinoase nu se pot taia mai mult de 7 metri cubi pe an, astfel ca austriecii pot exploata maximum 77.000 metri cubi pe an.

"Eu am planificat exploatari de 30-40.000 de metri cubi pe an. Cantitatea poate fi crescuta in momentul in care am destule drumuri forestiere", spune Petre.

Holzindustrie are doua fabrici de prelucrare a lemnului pe piata locala, la Sebes si Radauti, insa anul trecut a achizitionata si fosta fabrica IKEA de la Siret.

Potrivit lui Petre, fabricile folosesc circa 2 milioane mc de lemn, iar exploatarile proprii din paduri nu contribuie semnificativ.

Strainii au cumparat paduri de 150 mil. euro

Alaturi de Cascade Empire, o alta companie care a cumparat masiv paduri in ultima perioada in Romanmia este filiala locala a grupului finlandez Tornator.

Finlandezii aveau, potrivit ultimelor date disponibile, aproximativ 12.000 de hectare in centrul Romaniei.

Potrivit calculelor ZF, achizitiile strainilor pe piata locala ar fi de circa 150 mil. euro.