Cea mai mare tranzactie din constructii: Gigantul olandez Imtech a platit 14-15 mil. euro pe grupul Arconi

Autor: Catalin Lupoaie 07.10.2009

Grupul olandez Imtech, cu afaceri de 3,8 mld. euro in sectorul de servicii de inginerie, a achizitionat compania Arconi din Bucuresti, controlata de omul de afaceri Dumitru Gavrilut, pentru circa 14-15 mil. euro, potrivit unor estimari ZF pe baza datelor oferite de companie.

Potrivit reprezentantilor Imtech, valoarea tranzactiei s-a calculat la un multiplu de circa 6 al EBIT (profit brut), similar cu al altor tranzactii derulate de olandezi de la inceputul anului. Aceasta este cea mai mare tranzactie de pe piata constructiilor facuta publica de la inceputul anului.

"Nu dorim sa facem publica valoarea tranzactiei, insa s-a luat in calcul un multiplu in jurul valorii de 6, asa cum am procedat si la alte achizitii derulate anul acesta de grup. Negocierile pentru achizitionarea companiei Arconi au inceput inca din 2007 si au fost finalizate recent, urmand ca pana in luna decembrie sa primim aprobarea si de la Consiliul Concurentei", a declarat pentru ZF Mark Salomons, responsabil cu comunicarea in cadrul grupului Imtech.

Arconi Grup, specializata in servicii de inginerie, a realizat anul trecut un profit brut de 8,6 mil. lei (2,3 mil. euro) la o cifra de afaceri de 12,2 mil. euro, iar potrivit reprezentantilor Imtech, afacerile companiei vor creste in 2009, in ciuda crizei imobiliare.

Prin aceasta tranzactie, Imtech intentioneaza sa-si extinda activitatea in Europa de Est, unde activa doar prin divizia sa din Germania. "Suntem deja prezenti pe piata locala, insa prin proiecte la o scara mai mica. Vrem sa ne extindem in Europa de Est si aceasta este prima tranzactie pe care o facem in regiune. Poate ar fi fost mai bine sa finalizam tranzactia mai devreme, insa consideram ca in Romania exista in continuare potential de dezvoltare", explica Salomons.

Contactat de Ziarul Financiar, Dumitru Gavrilut, 66 de ani, care detine 75% din actiunile Arconi Grup si este presedintele Consiliului de Administratie al societatii, nu a dorit sa faca niciun comentariu referitor la tranzactie.

Arconi Grup, infiintata in 1991, instaleaza si ofera servicii de intretinere pentru sisteme de instalatii, sisteme electrice, automatizari, echipamente de securitate si comunicatii, sisteme de alarma si protectie impotriva incendiilor. Compania este implicata in proiecte precum complexul rezidential Romfelt Plaza, modernizarea Ambasadei SUA sau a sediului bancii BRD Splaiul Unirii.

Imtech este listata la bursa din Amsterdam, are 22.500 de salariati si venituri anuale de 3,8 mld. euro.

Olandezii au dezvoltat lucrari de inginerie si servicii tehnice in Romania prin subsidiara Imtech Deutschland, in parteneriat cu Arconi.