Consiliul Concurentei: Comisionul de rambursare anticipata a creditului va fi limitat la 1%

Autor: Izabela Badarau 06.10.2009

Romania trebuie sa transpuna in legislatie pana in luna mai a anului viitor directiva europeana prin care comisionul de rambursare anticipata a unui credit de consum fara garantii imobiliare, cu dobanda variabila, este limitat la 1% din valoarea creditului, a atras atentia presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In prezent, bancile cer clientilor comisioane de rambursare anticipata la credite de pana la 3 sau 4% sau in unele cazuri chiar mai mult.

"Unele comisioane limiteza mobilitatea unui client de la o banca la alta. In conditiile in care dobanda este variabila, deci banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu isi are justificare. In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade", a declarat Chiritoiu.

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a explicat ca acest comision de rambursare anticipata acopera costurile pe care le are o banca cu plasarea banilor care au fost rambursati de catre client.

"Apreciez ca nivelul de 1% este unul rezonabil pentru creditele de consum. Insa pentru creditele ipotecare, nu as fi de acord cu limitarea comisionului", a declarat pentru ZF Radu Ghetea.

In cadrul conferintei organizata de Consiliul Concurentei, acesta a spus ca trecerea de la o banca la alta este libera. "Poate in aceasta perioada, competitia din sistemul bancar este intr-o stare latenta, nu se vede prea mult. Dar in urma cu un an, competitia era in plina desfasurare, fiecare banca venea cu cate o promotie ca sa atraga clienti."

Cu toate ca sfera de aplicare a prevederilor directivei europene (2008/48/CE) este relativ restransa, respectiv creditele de consum oferite populatiei, din care se exclud anumite categorii, cum ar fi contracte de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, contracte de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil (teren sau cladire), contracte de credit a caror valoare este mai mica de 200 de euro sau mai mare de 75.000 de euro, Consiliul Concurentei considera ca aceasta reglementare s-ar putea aplica unei categorii mai largi de credite, se arata intr-un raport al institutiei, realizat in colaborare cu Societatea Academica din Romania.

Consiliul Concurentei are in vizor sectorul bancar inca din toamna anului 2008, de cand a initiat o investigatie privind existenta unei posibile intelegeri intre banci la majorarea dobanzilor.