BNR a cheltuit 1 mld. euro intr-o luna pentru a tine cursul

Autor: Mihaela Claudia Medrega 06.10.2009

BNR a cheltuit in septembrie aproximativ 1,1 mld. euro pentru a tine cursul leu/euro jos timp de doua saptamani, insa pe fondul crizei politice inceputa acum o saptamana cotatia a revenit spre 4,3 lei/euro, de la 4,2 lei/euro.

"Conform estimarilor noastre, iesirile nete rezultate din interventiile BNR pe piata valutara au fost de aproximativ 1,1 mld. euro. Aceasta este una dintre cele mari sume cheltuite pentru sustinerea leului si confirma punctul nostru de vedere ca BNR a intensificat actiunile pe piata valutara spre sfarsitul lunii", sustin analistii ING Bank.

La jumatatea lunii septembrie euro a atins maximul ultimelor luni ajungand la 4,28 lei.

Presedintele Traian Basescu a precizat ieri ca obiectivul este mentinerea cursului in marja stabilita, adica peste 4 lei pentru un euro, dar fara sa se apropie de 5 lei/euro. In conditiile in care tensiunile politice vor continua, va fi tot mai dificil pentru BNR sa continue sa protejeze leul.

Pe fondul interventiilor BNR pentru apararea monedei nationale, pot aparea episoade de crestere abrupta a dobanzilor pe piata interbancara.

In ultimele zile seceta de lichiditati de pe piata monetara s-a acutizat, bancile ajungand sa isi perceapa dobanzi de 14% pe an pentru a-si imprumuta lei intre ele, peste dobanda-cheie a BNR de 8% pe an.