Rapita a adus profit, iar graul nu a fost rentabil

Autor: Cristina Stoian 07.10.2009

Compania Intercereal Ialomita, care exploateaza aproape 11.300 de hectare de teren agricol, a sasea suprafata din agricultura locala, estimeaza anul acesta o cifra de afaceri de 12 mil. euro, cu 30% mai mica fata de anul anterior, cand a rulat afaceri de 15,5 mil. euro pe fondul productiei mai mici de cereale.

Compania se afla pe locul sase in topul firmelor care au depus cereri pentru subventiile directe la hectar, devansand nume mult mai cunoscute precum Mihai Anghel, care exploateaza intr-o singura companie 9.500 de hectare, prin intermediul Cervina, sau Stefan Poienaru, care are la Agrofam Prod 7.000 de hectare, potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.

"Avand in vedere ca vom obtine mai putin decat in 2008 atat noi, cat si producatorii cu care colaboram, precum si ca am intrat cu stocuri de grau de anul trecut, vom avea venituri mai mici, de pana la 50. mil. lei (12 mil. euro), a declarat pentru ZF Gheorghe Nica, director general al Intercereal.

Rapita aduce profit

Jucatorul din Ialomita cultiva 4.800 ha cu grau, 1.500 ha cu rapita, 1.000 ha cu orz, 2.500 ha cu porumb si restul cu floarea-soarelui.

"Anul acesta graul, cu 3,6 tone/ha media de productie, nu a asigurat rentabilitatea, tehnologia noastra fiind gandita la costul pentru 5 tone/ha. In schimb rapita, cu 2,6 tone/ha, ne aduce profit, chiar daca in anii buni am obtinut si 3 tone/ha -3,2 tone/ha", spune Nica.

Daca ar vinde cerealele obtinute vara aceasta la un pret mediu de 100 de euro/tona de grau si 300 de euro/ tona de rapita, Intercereal ar castiga 2,9 mil. euro, dar tinand cont ca dispune de silozuri cu o capacitate totala de 162.000 de tone, compania poate astepta pana la reglarea preturilor, care au scazut cu aproximativ 50% in ultimele noua luni pe fondul crizei financiare, chiar daca productia nu a fost atat de mare precum estimarile initiale.

Pe langa partea de productie, care contribuie cu 50% la cifra de afaceri, firma din Ialomita are si activitati de depozitare si activitate comerciala, care ii aduce, potrivit directorului general, o marja de profit de pana la 10% in anii cu productie buna si preturi ridicate la cereale.

Cerealele stau in silozuri

"Daca am avea un an agricol normal, cu productii relativ bune si toti producatorii ar vrea sa vanda in momentul recoltarii, nu ar avea unde pentru ca nimeni nu se apuca sa cumpere in Romania toata productia. Si anul acesta, chiar daca au fost productii mai mici, nu s-au vandut toate. Graul, de exemplu, este inca in depozitul producatorilor", spune Nica, adaugand ca pentru acest motiv a aplicat pentru licentierea depozitelor sale, care vor intra in programul "Primul siloz".

"Avem trei depozite care vor fi acreditate. Am primit acreditare pentru un siloz cu o capacitate de depozitare de 27.000 de tone, urmatoarele doua insumand inca 50.000 de tone dintr-o capacitate totala de 162.000 de tone de care dispune Intercereal", explica directorul companiei.

Cine detine Intercereal

Anul trecut, Intercereal avea ca actionar majoritar Asigurarea Romaneasca - ASIROM, unul dintre actionarii minoritari fiind Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Actionariatul s-a modificat insa la sfarsitul lui 2008, compania Mediterranean Design Inc. inregistrata in Belize figurand cu un pachet de actiuni de 99,9%, potrivit Registrului Comertului (ONRC).

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a spus in repetate randuri ca nu are nicio legatura cu aceasta companie atata timp cat numele sau nu apare in actionariat. Numele grupului Interagro este expus insa pe una dintre cladirile Intercereal din Ialomita, iar unul dintre actionarii minoritari ai Intercereal, cu un pachet de actiuni de 0,0018%, este Nicoleta Toncea, care este si directorul executiv al Interagro Zimnicea, o filiala a grupului Interagro in orasul in care s-a nascut Toncea.