Kronospan va angaja 500 de oameni in fabrica de 200 mil. euro de la Brasov

Autor: Laurentiu Cotu 07.10.2009

Producatorul de furnire si panouri din lemn Kronospan Romania, parte a grupului austriac Kronospan, a finalizat o investitie de 200 de milioane de euro intr-o fabrica de placi din lemn pentru constructii (OSB - Oriental Strand Board) situata pe un teren de 46 de hectare din Brasov.

Noua fabrica va genera, potrivit reprezentantilor Kronospan Romania, 500 de locuri de munca directe si 3.000 de posturi indirecte, iar productia anuala este estimata la 350.000 de metri cubi pe an.

Reprezentantii companiei nu au precizat insa cati oameni lucreaza in prezent in fabrica sau in cat timp centrul va ajunge la 500 de angajati si capacitate de productie maxima.

"Am construit la Brasov singura fabrica de OSB (pana in mo-mentul de fata) din Romania, costurile totale ridicandu-se la aproximativ 200 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Oana Bodea, director de comunicare in cadrul companiei Kronospan Romania.

Pana anul trecut, la Brasov Kronospan activa cu doua companii, Kronospan Trading si Kronospan Romania SRL, insa in momentul de fata toate activitatile Kronospan de la Brasov se desfasoara in cadrul Kronospan Romania.

Anul trecut cifra de afaceri cumulata a celor doua companii detinute de austrieci la Brasov a fost de peste 43,3 milioane de euro (aproximativ 155,9 mil. lei).

Vanzari mai mici cu 20%

"In primul semestru vanzarile au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Situatia cea mai dificila s-a inregistrat in primele luni ale anului, perioada ianuarie-martie, cand piata a fost practic blocata, iar vanzarile au stagnat. Piata placilor de lemn este strans legata de cateva sectoare industriale care au fost afectate puternic de criza, aici referindu-ma la constructii, amenajari si renovari, dar si industria mobilei", a spus Oana Bodea.

Reprezentantii Kronospan Romania spun ca la noua fabrica din Brasov se vor produce in special placi OSB pentru domeniul constructiilor, in conditiile in care consumul a crescut in ultimii zece ani de la aproximativ un milion metri cubi la 3,5 milioane de metri cubi pe an.

"Exista in continuare un potential enorm de crestere a consumului, pe de o parte datorita posibilitatilor multiple de utilizare a acestor produse, iar pe de alta parte credem ca va creste si cererea pe pietele mai putin dezvoltate precum cele din Europa de Est. Pana acum cativa ani majoritatea romanilor erau traditionalisti in ceea ce priveste constructiile, considerand ca betonul si cimentul sunt singurele materiale viabile pentru constructii durabile, insa in ultimii ani clientii au inceput sa se intereseze de materiale alternative, usoare, de materiale care sa protejeze mediul", a declarat Oana Bodea.

Magazinele de bricolaj sunt principalii clienti

Oficialii Kronospan Romania spun ca in perioada 2006-2007 piata s-a dublat, insa consumul de placi de lemn este sub valorile din Europa Occidentala sau din Statele Unite si Canada.

"Credem insa ca trendul din Romania va ramane ascendent si ca se vor inregistra cresteri ale consumului de placi OSB pentru constructii. In momentul de fata la Brasov avem 250 de angajati. Nu am facut disponibilizari, ci am angajat oameni in perioada ianuarie-august pentru a ne completa schema de personal in vederea inceperii productiei. Principalii nostri clienti sunt magazinele de bricolaj", a spus directorul de comunicare al Kronospan Romania.

Compania din Brasov a fost infiintata in luna iunie a anului 1999.

Grupul austriac Kronospan este prezent in Romania in trei locatii: Brasov, Sebes si Constanta.

Cea mai mare companie a grupului austriac in Romania este producatorul de placi din lemn Kronospan Sebes, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 194 mil. euro (peste 714 mil. lei). Pentru acest an, Kronospan Sebes estimeaza o cifra de afaceri similara cu cea inregistrata anul trecut.

La Sebes, grupul austriac produce PAL (placi aglomerate din lemn) si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal in industria mobilei.

Volumul productiei a fost anul trecut de 723.000 de metri cubi de PAL si 314.000 de metri cubi de MDF, nivel similar cu cel din 2007. La Sebes, Kronospan a anuntat in acest an investitii de aproximativ 20 de milioane de euro intr-o noua linie de slefuire si filtre pentru reducerea poluarii.

Numarul angajatilor Kronospan Sebes s-a mentinut constant anul trecut la 506 salariati.