FESTIVAL / Anim’est propune un weekend ca-n Vest

Autor: Andreea Chiriac Hentea 07.10.2009
Ajuns la a patra editie, Festivalul International de Film de Animatie Anim'est mai are in fata trei zile magice, urmând sa devina nostalgie abia dupa ziua de duminica, 11 octombrie. Si de aceasta data, evenimentul, care se lauda cu cea mai crescuta audienta intre festivalurile gazduite de Bucuresti (peste 18.000 de spectatori la primele trei editii, cu 10.000 la editia 2008) a inclus si continua sa propuna o oferta generoasa si insolita: zece zile de proiectii de animatie, workshopuri, spectacole, masterclass-uri si petreceri desfasurate de dimineata pâna noaptea, in patru locatii din Bucuresti: cinematografele Patria, Elvira Popescu, Union si Gradina-cinema Verona.
Pentru aceia care au avut bucuria de-a urmari, pe vremuri, excelenta Gala a Desenului Animat, realizata cu profesionalism si pasiune de Viorica Bucur, pentru aceia care sigur duc dorul filmelor de animatie si, mai ales, se intreaba ce se mai intâmpla in acest domeniu prea putin mediatizat in raport cu farmecul si creativitatea lui, Festivalul Anim'est pare sa aiba toate raspunsurile.
In programul editiei de fata s-au inscris 400 de filme, grupate in sectiuni precum Competitie (care include sase categorii: Studentesti, Videoclip reclama, Balkanimation, Lungmetraj, Scurtmetraj, Românesti) si Programe speciale (British Animation, Children Programme si un portret al regizoarei românce de animatie Luminita Cazacu).
In cele sase grupaje din competitie au fost inscrise 199 de filme de lungmetraj si scurtmetraj, unele dintre ele in premiera absoluta, majoritatea in premiera nationala, altele deja premiate la festivalurile de film importante din Europa si SUA.
Un show inedit - "Creepy Animation Night"- a fost programat asta seara, 9 octombrie, de la ora 23.45, la cinema Patria, acesta reunind proiectii cu animatii horror si muzica live mixata de DJ-ul si producatorul de filme de animatie Pakito, acompaniat de un set de drum'n'bass.
Printre surprizele festivalului: grupajul de masterclass-uri sustinute de Mike Reiss - coscenaristul unor lungmetraje de animatie-cult precum "Simpsons: Filmul"/ "Simpsons: The Movie"sau "Epoca de Gheata 3"/ "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs"-, prezenta lui Georges Schwizgebel, animator elvetian premiat la Cannes, Berlin sau Annecy; un workshop sustinut de expertii belgieni de la "Zorobabel"; programele speciale dedicate legendarului animator japonez Hayao Miyazaki (autorul originalelor si captivantelor lungmetraje "Howl's Moving Castle", "Ponyo on a Cliff", "Princess Mononoke" si "Spirited Away").
LaAnim'est a participat si una dintre cele mai importante scoli de animatie din lume, Supinfocom Valenciennes, prezentata de Anne Brotot, director adjunct al prestigioasei institutii franceze. Anim'est a inceput, cu multa energie, cu proiectia, la cinema Patria, a filmului "Mary si Max",regizat in 2009 de Adam Elliot, câstigator al Premiului Oscar in 2004 cu scurtmetrajul "Harvie Krumpet".

Dintre filmele de animatie "recuperate" din Arhiva Nationala de Filme au fost selectionate si scurtmetrajele incluse in programul "Dupa 20 de ani", care a adus la cinema Union filme românesti cenzurate de regimul comunist si difuzate in premiera dupa 1989. Festivalul pune la dispozitia celor interesati un site unde pot gasi informatii detaliate despre locatii, bilete, filme si invitati: www.animest.ro.