CONCERT / Ati ascultat Swingle Singers?

Autor: Virgil Oprina 07.10.2009
Intrebarea din titlul articolului - putin schimbata - a stat pe buzele tuturor celor ce au frecventat concertele Festivalului International "George Enescu". Având in mâna albumul pe care l-am cumparat la sfârsitul repetitiei organizate pentru presa si decantând amintirile puternice pe care mi le-a lasat concertul la care am avut marea sansa de a participa, pot da un raspuns atemporal la aceasta intrebare: Da!
La acest concert poate merge fiecare dintre noi daca vrea, macar pentru cinci minute in fiecare zi. Swingle Singers, grupul infiintat la Paris acum mai bine de 45 de ani s-a transformat continuu, reprezentând insa permanent acelasi lucru. O stare de spirit.
Acesti oameni nu mai au demult nimic de demonstrat. Fac totul doar cu bucurie si credinta. Chiar daca lupta lor cu performanta tehnica este continua, aceasta nu ii face sa se inchida ci, din contra, ii insenineaza. Ascultarea ultimului lor CD, Ferris Wheels, reprezinta unul dintre cele mai accesibile si mai inaltatoare moduri de cultivare a propriului spirit. Participarea la concertele lor, contactul direct cu membrii grupului - altminteri deloc dificil de realizat pe perioada festivalului, pentru ca pe durata sederii lor au cautat sa fie tot timpul in mijlocul publicului - lasa o amintire luminoasa, de nesters.
Atitudinea lor mi-a adus aminte de emotiile unei mâini de tineri care acum 19 ani, asteptau cu infrigurare aparitia lui Chick Corea in culisele Salii Mari a Palatului pentru repetitia dinaintea primului concert de asemenea nivel din România post-decembrista. Chick Corea a aparut si inainte de a rosti primul cuvânt am inteles cu totii ca marii artisti nu pot fi decât oameni de o mare calitate, personalitati pentru care ideea de vedetism nu exista, ba din contra. In siajul aceleiasi atitudini, membrii Swingle Singers au emanat acel amestec de naturalete dublata de un nivel artistic si intelectual remarcabil, in mod cert fara precedent pe scenele noastre in privinta genului a capella.
Sigur ca se pot scrie pagini despre aspectele tehnic si artistic ale discursului marca Swingle Singers. Dintre toate, calitatea cea mai pregnanta a demersului lor artistic este inteligenta. De la coerenta aparitiei scenice, pâna la fabuloasele aranjamente muzicale, trecând prin calitatea incontestabila a vocilor, admirabila demostratie de unitate in varietate, toate elementele converg catre sublimul simplitatii. Lejeritatea reala a actului interpretativ reprezinta rodul unui travaliu apreciabil, dar dublat de eleganta unei inteligente individuale unice. In compania lor ai certitudinea unei viziuni cu adevarat integratoare, unde in fiecare parte se regaseste intregul.
Astfel, orice opozitie sau vag repros privind o alunecare a repertoriului de la valorile clasice, catre o zona comerciala ramân ceea ce sunt. Opinii izolate in prea plinul unei evidente marcata de bucuria celor multi care au avut sau nu sansa de ai asculta pe viu.
Cât priveste atitudinea de etern cautatori, care plini de modestie, chiar de umilinta, se bucura de frumusetea drumului pâna la scopul neatins, ea pare a fi inutil de remarcat, mai ales in aceste vremuri interesante care tulbura mediul nostru cultural si social. Framântati de umorile noastre subordonate unor trairi aflate la polul opus starii promovate Swingle Singers, suntem asemenea turistului asiatic care dupa ce a iesit din extazul de fix un minut, mai trage o linie pe lista de minuni ale lumii pe care, gata! si le-a trecut in contul de "vazute". Fericiti sunt aceia care, asistând si ascultând un astfel de concert sau un astfel de album, intra melomani si ies un pic altceva. Adica niste oameni care nu-si mai fac apologia propriilor mirari sau a asa-ziselor bucurii. Ci doar niste persoane putin mai constiente de inefabilul propriei noastre perisabilitati.
"Suntem atât de fragili, atât de altii in fiecare clipa si atât de minunat de imprevizibili, incât..." Acesta ar putea fi unul dintre mesajele emotionale ale Swingle Singers. Cine este dispus sa frecventeze macar o data pe zi aceasta stare de spirit, inseamna ca a fost si i-a ascultat pe... Swingle Singers.