Brokerii: E bine ca piata a ramas in urma cu recuperarea pierderilor

Autor: Rares Jitianu 07.10.2009

Actiunile bancilor si cele ale companiilor petroliere au crescut ieri in finalul sedintei de tranzactionare, in timp ce SIF-urile si-au accentuat corectia, intr-o sedinta in care majortatea actiunilor s-au tranzactionat in scadere fata de ziua precedenta.

Indicele celor mai lichide zece companii, BET, a urcat ieri cu 2,1%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 1,3%. Pe de alta parte, SIF-urile au consemnat unele dintre cele mai mari corectii din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand cu 4,7%.

"Cresterile de marti cred ca au fost prea bruste pentru piata de capital de la noi, Bursa scazand pe parcursul sedintei de ieri pana in apropierea nivelelor de vineri. In mod normal ar trebui ca valorile de la finele saptamanii trecute sa constituie nivele de suport pentru perioada imediat urmatoare", spune Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Broker din Cluj.

Acesta este de parere ca evolutiile pietelor externe este dictata de modul in care se prezinta rezultatele financiare.

In sectorul energetic, indicele BET-NG s-a apreciat cu 1,5%, in conditiile in care actiunile Petrom (SNP), Transgaz (TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC), cele mai importante companii din cadrul indicelui, au crescut usor. Actiunile Petrom s-au apreciat ieri cu 3,1%, titlurile Transgaz au inchis aproape de nivelul de marti, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu 3%.

Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 30,1 mil. lei (7,2 mil. euro), investitorii indreptandu-si atentia si inspre instrumentele financiare cu venit fix, tranzactiile cu obligatiuni atragand ieri 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro).

"Din septembrie numarul tranzactiilor a crescut comparativ cu perioada de vara. In orice caz, la SIF-uri se asteapta in continuare decizia care va fi luata in Parlament in privinta pragului de detinere, la nivel politic Romania nu sta bine, la nivel economic lucrurile nu sunt roz. Cred ca singurul lucru pozitiv este faptul ca am ramas in urma fata de pietele externe in ceea ce priveste recuperarea pierderilor", spune Moldovan.

Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat ieri din nou de actiunile SIF Oltenia (SIF5), tranzactiile cu acestea atingand 6,1 mil. lei (1,5 mil. euro). In acelasi timp, pretul titlurilor societatii a scazut cu 4,1%, numarandu-se printre cele mai importante corectii din piata. Pe locul al doilea in topul rulajelor s-au plasat actiunile SIF Moldova (SIF2), cu o lichiditate de 3,1 mil. lei (0,7 mil. euro), in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare au atins al treilea rulaj, in valoare de 2,5 mil. lei (0,6 mil. euro).

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu 11,6%, pe fondul unui rulaj de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro), in vreme ce titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) au crescut cu 7,7%, pe o lichiditate de 230.000 de lei (55.000 de euro).

Pe plan international, indicele german DAX se deprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,3% in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia se corecta cu aproape 0,5%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta de tranzactionare de ieri in scadere cu 0,2%, dupa ce marti a crescut cu circa 1,3%.

De urmarit astazi: