Urdareanu ar putea cumpara participatia gigantului AIG la UTI

Autor: Catalin Lupoaie 07.10.2009

Fondul de investiTii american AIG, care detine 25% din grupul UTI, ar putea derula un exit in perioada 2010-2011, in timp ce actionarul majoritar, Tiberiu Urdareanu, ia in calcul o preluare de tipul Management Buy-Out (preluarea actiunilor de catre conducerea executiva), daca planul initial de listare a grupului la bursa in 2011 va fi anulat.

"Nu intentionez sa ies din actionariatul grupului. Cel mai probabil exit-ul va fi al fondului de investitii in 2010-2011. In ultimii ani, am avut un ritm de crestere anual de 20-30%, insa criza a incetinit ritmul de dezvoltare. Avem o strategie comuna, care prevedea listarea la bursa a grupului in 2011, cand valoarea companiei ar fi trebuit sa ajunga la 350 de milioane de euro", afirma Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI. El sustine ca preluarea pachetului de 25% este una dintre optiuni, in cazul in care nu va mai avea loc listarea la bursa a companiei.

Fondul de investitii american AIG a preluat in 2005 o participatie de 30% din actiunile grupului pentru 20 mil. dolari, tranzactie care evalua compania la peste 60 mil. dolari (50 mil. euro). Ulterior, AIG a cedat 5% catre angajatii grupului si mai detine doar 25% din actiuni.

Profit operational de 18 mil. euro

Valoarea UTI a ajuns in 2008 la circa 140 mil. euro, daca luam in calcul un multiplu de 8 al EBITDA (profitul operational, calculat inainte de taxe, deprecieri si amortizari), care s-a ridicat in 2008 la 18 mil. euro, cel mai mare din istoria grupului, echivalentul unei marje operationale de 11%.

Cifra de afaceri a grupului va scadea insa anul acesta cu circa 22%, pana la 125 mil. euro, din cauza scaderii contractelor pentru diviziile de constructii si IT, in timp ce rata profitului operational va creste. Declinul ar fi putut sa fie mai mare, insa liniile noi de business ale grupului - facility management si traffic management au dus la cresterea businessului in volum.

Contract de 35 mil. euro cu Posta Romana

Printre cele mai importante contracte de facility management se numara cel cu Posta Romana, in valoare de 148 mil. lei (35 mil. euro), care a fost castigat anul trecut in joint-venture cu Romprest pentru o perioada de patru ani.

"Anul acesta rata profitului operational va creste pentru ca am redus costurile administrative, operationale si salariale, dar si datorita unor reasezari interne dupa ce diviziile de facility management si traffic management au absorbit 100 de angajati de la diviziile de constructii si IT", explica Eugen Lascu, vicepresedintele grupului.

UTI a redus cu circa 20% costurile de transport si telefonie si a scazut cu 30% costurile administrative prin schimbarea unor sedii in locatii mai ieftine.

Nu mai vinde UTI Retail Solutions

Grupul a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa vanda companiile Cobra Security si UTI Retail Solutions, pentru circa 50 mil. euro, insa mai negociaza doar vanzarea companiei de securitate. Urdareanu afirma ca procesul de vanzare al Cobra Security ar putea fi incheiat in 2-3 luni.

"Compania functioneaza bine, nu are datorii si nu ne grabim sa o vindem. O mare parte din companiile de pe piata de securitate lucreaza la limita legalitatii si s-a accentuat competitia neloiala si munca la negru, odata cu declansarea crizei economice", explica Urdareanu.

Grupul a primit anul acesta o oferta de preluare pentru compania UTI Retail Solutions, in valoare de 35 mil. euro, insa actionarii au refuzat-o pentru ca nu au obtinut pretul dorit. "UTI Retail Solutions este o companie matura, una dintre perlele coroanei grupului UTI, cu o profitabilitate peste medie, iar pretul primit a fost sub asteptarile actionarilor. Ne-am hotarat sa consolidam afacerea si sa intram pe noi linii de business."

Cele mai importante contracte, cu statul

UTI este implicata in mod direct sau prin asocieri in proiectul de modernizare a instalatiilor Metrorex - contract in valoare de 40 mil. euro, instalarea de sisteme de securitate pentru Transelectrica, instalarea de sisteme de securitate pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda, proiect de management al traficului in Craiova - 2 mil. euro sau construirea si securizarea unui spital din Yemen.

"Ne recalibram efortul catre autoritatile locale - primarii, consilii judetene si companii detinute de stat - pentru ca exista resurse de dezvoltare, avand in vedere ca sunt nevoi foarte mari. Multe din orase au nevoie de planuri de dezvoltare urgenta, iar municipalitatile se afla pe o curba de invatare. Niciun primar nu-si mai permite sa amane un proiect, pentru ca locuitorii sunt mult mai atenti la derularea contractelor", explica Urdareanu. El afirma ca nu exista riscuri majore in contractele cu statul, mai ales in contextul in care vor creste proiectele edilitare (regenerare urbana si refacere de utilitati) cu finantare europeana.

Urdareanu detine 60% din UTI Holdings, fondul de investitii AIG Investment Fund controleaza un pachet de 25%, restul de 15% fiind in posesia angajatilor. Tiberiu Urdareanu este fiul generalului Tiberiu S. Urdareanu, fost sef al Comandamentului de Tancuri si Auto inainte de '89.