Virgil Stoenescu, BNR, tulbura apele: "Stiti ce probleme sunt la Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu...sa avem probleme cu Banca Feroviara!" - UPDATE

Ziarul Financiar 07.10.2009

Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, s-a referit, marti, la audierea pentru un nou mandat in conducerea bancii centrale, la problemele intampinate de Banca Comerciala Carpatica (BCC), informeaza Mediafax.

"Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parerea si l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, sunt mai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facut de munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai in vedere economia reala si o banca...dar aici se pune problema garantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu...sa avem probleme cu Banca Feroviara! Problema aceasta a acumularii capitalului este o chestiune fundamentala, fundamentala...Noi trecem acuma prin perioada acumularii primitive de capital. Gentlemanul pirat este personajul care sta in centru. Lacomia aia de care va vorbeam, negustorul pradalnic si necrutator. Trebuie sa facem avere spunea si Ludovic al XVIII-lea dupa un razboi puternic, napoleonian, schimbare de regim: Imbogatiti-va, imbogatiti-va, dar prin mijloace oneste", a afirmat Stoenescu, in raspunsul la intrebarea deputatului Petru Calian privind necesitatea infiintarii de catre stat a unei banci industriale sau agricole.

Stoenescu a aratat ca in CA al bancii centrale a atras atentia in repetate randuri ca BNR ar trebui sa incerce sa se desprinda de rolul strict, legal, privind stabilitatea preturilor si cea financiara, si sa aiba in vedere un cadru mai larg care sa sprijine politicile industriale si agricole.

Banca Comerciala Carpatica, controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, avea la sfarsitul lui iunie depozite atrase de la clientela de 2,02 miliarde de lei (echivalentul a 480 de milioane de euro), reprezentand 1,2% din depozitele totale astrase de bancile de pe piata. In primul semestru depozitele atrase de banca au crescut cu 12%.

Pe primele sase luni, banca a anuntat un profit net de 8,3 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2008. Pe primele trei luni ale anului 2009 banca inregistrase o pierdere, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele.

Virgil Stoenescu, care asteapta maine votul Parlamentului pentru un nou mandat in Consiliul de Administratie al BNR, a aratat in timpul audierilor din fata Comisiilor de Buget Finante ca problemele cu care se confrunta Carpatica sunt de notorietate.

Carpactica a pornit in urma cu zece ani ca un jucator regional, dar in ultimii ani si-a dezvoltat puternic reteaua, ajungand sa aiba acoperire nationala prin cele aproximativ 250 de unitati.

Banca avea in iunie o treime din active de 3,29 miliarde de lei plasate in titluri de stat, considerate foarte sigure. BNR recomanda bancilor sa pastreze 10%-15% din active in titluri de stat.

Vizionati inregistrarea in care Virgil Stoenescu vorbeste de "problemele" Bancii Carpatica pe site-ul Camerei Deputatilor.