Faxul buclucas: Trebuie sa faca Adamescu oferta de preluare la Flamingo?

Autor: Andrei Chirileasa 08.10.2009

Familia Adamescu ar putea fi obligata sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie a retailerului electroIT Flamingo International (FLA), daca se dovedeste ca detine peste 33% din actiunile companiei.

Omul de afaceri Dan Adamescu a preluat in septembrie conducerea retailerului electroIT Flamingo International (FLA), numindu-l pe fiul sau, Alexander Adamescu, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie, insa detine in mod oficial doar 17,5% din companie, prin intermediul Nova Trade.

Schimbarea a avut loc insa la doar o zi dupa ce fondul de investitii american QVT si-a vandut participatia de 22% catre firma Midfair Management Services SRL, controlata de un offshore din Cipru. Firma are sediul la etajul cinci din magazinul Unirea, controlat tot de Adamescu. Pe piata exista speculatii ca in spatele noului actionar se afla familia Adamescu, insa actionariatului firmei cipriote, Midfair Limited, nu este public.

Pe de alta parte, faxul prin care Midfair Management Services a notificat Bursa de Valori Bucuresti privind preluarea participatiei de 22% din Flamingo apartine firmei Nova Trade, dupa cum se poate vedea in anuntul postat pe Bursa.

"Firma repectiva nu are nicio legatura cu noi", a declarat pentru ZF Dan Adamescu.

Care e pozitia CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a initiat o ancheta privind tranzactiile derulate in ultimele luni cu actiuni Flamingo si incearca sa afle cine controleaza firma offshore din Cipru, Midfair Limited, potrivit unei declaratii a comisarului Claudia Sava aparuta in cotidianul "Financiarul".

CNVM nu a raspuns pana ieri la intrebarile ZF pe aceasta tema. Comisarii contactati de ZF nu au dorit sa comenteze.

Potrivit legislatiei, o persoana care preia peste 33% din actiunile unei companii listate este obligata ca in termen de doua luni de la depasirea pragului sa lanseze o oferta publica de preluare obligatorie pentru participatiile celorlalti actionari. Prevederea se aplica atat in cazul detinerilor directe, cat si al celor indirecte.

Nova Trade, firma lui Adamescu, si Midfair Management Services detin cumulat aproape 40% din actiunile Flamingo, astfel ar fi obligate sa lanseze oferta de preluare, daca se dovedeste ca sunt controlate de aceeasi persoana. Identitatea actionarilor firmelor inregistrate in Cipru este insa protejata prin lege, deci misiunea CNVM in acest caz este dificila.

Ceilalti actionari semnificativi ai Flamingo sunt Dragos Cinca, fondatorul companiei, care detine direct si prin intermediul firmei Neole Limited din Cipru 27,2% din actiuni, si Alexandru Ion Tiriac, fiul miliardarului Ion Tiriac, cu 5,1% din actiuni. Emisiunea de obligatiuni ar putea schimba din nou actionariatul Flamingo. Compania pregateste lansarea unei emisiuni de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de aproape 7 mil. euro, ca parte a planului de recapitalizare.

Obligatiunile vor putea fi subscrise de actionarii inregistrati la data de 2 septembrie, inainte ca fondul QVT sa-si vanda participatia catre Midfair, astfel ca si QVT va avea dreptul sa subscrie 22% din obligatiuni. Obligatiunile vor putea fi convertite, teoretic, la o luna de la emisiune, fiecare obligatiune reprezentand 5 actiuni noi, astfel ca actionariatul ar putea suferi din nou modificari semnificative, iar participatia cumulata a Nova Trade si Midfair Management Services (care nu are drept de subscriere) ar putea fi diluata sub pragul de 33%, disparand astfel obligativitatea lansarii ofertei de preluare.

Lansarea emisiunii de obligatiuni este conditionata insa de negocierile pe care actionarii si conducerea Flamingo le poarta in prezent cu bancile care finanteaza compania.

Adamescu: Saptamana asta sper sa finalizam discutiile cu bancile

Conducerea si actionarii Flamingo au purtat in ultimele luni negocieri intense cu bancile pentru reinnoirea liniilor de credit, dar si cu furnizorii si proprietarii de spatii comerciale, in vederea relansarii companiei, dupa ce vanzarile Flamingo au scazut cu 40% in primul semestru, iar compania a acumulat cele mai mari pierderi de la listare.

Finalizarea negocierilor cu bancile a ramas in sarcina noii conduceri, respectiv a familiei Adamescu.

"Sper ca saptamana aceasta sa finalizam negocierile", a declarat Dan Adamescu.

Flamingo International a convocat pentru inceputul lunii noiembrie o noua adunare generala a actionarilor, in cadrul careia se va alege noua componenta a Consiliului de Administratie, care va fi influentata tot de intelegerea pe care compania o va incheia cu bancile.

Actiunile Flamingo se tranzactionau ieri la 0,0345 lei, capitalizarea companiei fiind de 6,3 mil. euro.