Producatorii asteapta vanzari de 300.000 de laptopuri

Autor: Andrei Constantinescu 07.10.2009

Doar vanzarile de laptopuri vor inregistra cresteri in acest an in timp ce livrarile de desktopuri au putine sanse sa-si revina pana la finele anului, sustin reprezentantii producatorilor de PC-uri.



Ciprian Donciu, country manager al companiei Asus Romania, subsidiara locala a producatorului taiwanez de laptopuri, a estimat piata locala de portabile la 300.000 de unitati in acest an.

"Pentru companie, vanzarile au mers poate putin peste asteptari, dat fiind criza economica, dar cu siguranta nu vom depasi cifra de anul trecut, respectiv 80.000 de unitati. In 2009 speram sa vindem 70.000 de unitati, deci o usoara scadere fata de anul trecut", a adaugat el.

Vanzarile de notebookuri de pe segmentul consumer si comercial vor creste, in timp ce livrarile pe segmentul de desktopuri pentru companii vor scadea in trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei al acestui an, spune Aurel Netin, Country Manager Lenovo Romania si Moldova, subsidiara celui mai mare producator chinez de computere, citand un raport de cercetare al firmei IDC.

"Vanzarile au mers foarte bine pana acum", a declarat Netin. "Noi am avut sansa ca nu am fost prezenti pe piata de consumer, insa, cu privire la asteptarile pentru acest an, nu vad un impact negativ, cel putin asupra numarului de unitati vandute. Avem focus in continuare pe sectorul de business", a adaugat el.

Cel mai bine vandute produse ale companiei au facut parte din gama T, precum T400 si T63. Toate produsele noi ale Lenovo sunt "Windows 7 ready", si este posibil ca unii dintre parteneri sa aduca pe piata locala modele cu sistemul de operare Windows 7 instalat inainte de lansarea oficiala in Romania, au afirmat oficialii companiei Lenovo.

"Vanzarile au mers foarte bine din punct de vedere calitativ. Piata a scazut, dar am castigat cota de piata", a declarat pentru ZF Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al companiei Acer Romania, subsidiara celui de-al treilea mare producator de PC-uri din lume. "In august au inceput sa se revigoreze vanzarile. Am vazut cresteri la toti partenerii", a adaugat el.

Si reprezentantii Asus spera ca vanzarile sa urmareasca sezonalitatea obisnuita, fapt care ar putea transforma T4 in cel mai bun trimestru al anului. Fata de T3, va avea loc o crestere de 30-50%, depinzand de grupa de produse, iar pe segmentul de portabile oficialii estimeaza o crestere de 30% comparativ cu T3.

"Piata de laptopuri in Romania va fi mult mai mica decat estimeaza analistii de la IDC sau Gartner", a afirmat Iftemie.

Irinel Burloiu, Development Manager Intel Romania si Bulgaria, subsidiara celui mai mare producator de semiconductori la nivel mondial, spune ca vanzarile revin pe crestere pentru ca investitiile in PC-uri raman cheie si in criza.

"Computerul a ramas un element esential, iar companiile au continuat sa investeasca chiar si pe perioada de criza", a afirmat Burloiu. "Nivelul vanzarilor consumer a scazut foarte mult la inceputul anului, iar segmentele de IMM si enterprise au avut parte de cele mai mari vanzari", a adaugat el.