Pozitia oficiala a Bancii Nationale cu privire la declaratiile facute de profesorul Stoenescu, membru in CA al BNR, legate de “problemele” de la Banca Comerciala Carpatica

Ziarul Financiar 07.10.2009

"Domnul profesor Stoenescu a raspuns la o intrebare, care se referea la oportunitatea infiintarii de banci cu capital romanesc in vederea finantarii industriei si agriculturii. In acest context, profesorul Stoenescu a vrut sa sublinieze faptul ca a mentine in piata banci cu capital romanesc nu este deloc un lucru simplu si usor. Aceasta in conditiile unei concurente puternice pe piata bancara sustinute de mari banci cu capital strain, care detin 90 la suta din intregul sistem. Iar acum, in contextul crizei financiare actuale, cand, avand in vedere globalizarea pietelor, intregul sistem bancar se confrunta cu provocari financiare, functionarea bancilor cu capital autohton, care nu beneficiaza de sustinerea financiara a unor grupuri bancare puternice din tari dezvoltate, reclama intensificarea eforturilor actionarilor romani si cresterea performantei managementului.

La acest fapt s-a referit profesorul Stoenescu.

Subliniem ca actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, intr-un efort de consolidare a pozitiei concurentiale, a majorat de patru ori capitalul bancii in mai putin de doi ani, ceea ce asigura o buna functionare.

In ceea ce priveste Banca Comerciala Feroviara, care va fi inaugurata luna viitoare, referirea s-a facut tot in contextul reliefarii necesitatii consolidarii capacitatii concurentiale a capitalului bancar autohton in conditiile competitiei cu bancile straine", a declarat, miercuri seara, la ora 19:36, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, cu privire la afirmatiile despre Banca Carpatica si Banca Feroviara, facute marti seara, la audierile privind noul Consiliu de Administratie al BNR, de Virgil Stoenescu, membru in Consiliul de Administratie al bancii centrale.