Cinteza, BNR: Singura problema a Bancii Carpatica este concurenta foarte puternica a bancilor straine

Ziarul Financiar 07.10.2009

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul bancii centrale, apreciaza ca declaratia lui Virgil Stoenescu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, privind faptul ca Banca Carpatica are probleme, s-a referit strict la competitia dintre capitalurile romanesti cu cele straine.

"Problema acumularii capitalurilor este o chestiune fundamentala pentru un mediu concurential. Cand ai pe piata banci de calibrul Erste, si o pondere de 87% a capitalurilor straine, competitia este cu adevarat o provocare. Carpatica a facut patru majorari de capital, in timp ce cota de piata nu a trecut de 1%. La acest lucru s-a referit domnul Stoenescu, la niciun fel de alte probleme", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul bancii centrale.

Oficialul BNR a explicat ca banca are o solvabilitate foarte buna, de 12%, si ca nu are, sub nicio forma, probleme de lichiditate.

Intrebat daca schimbarile de management din cadrul bancii pot fi considerate "o problema", Cinteza a precizat ca atunci cand se fac acumulari de capital, trebuie operate si schimbari in cadrul conducerii.

"Cei trei piloni ai unei banci sunt capitalul, imaginea si managementul. Atunci cand unul din piloni se schimba, trebuie sa umbli si la celelalte. Domnul Surdu este un bancher cu experienta, a lucrat cu capital belgian, a spus Cinteza.