Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 07.10.2009

1. Virgil Stoenescu, BNR, tulbura sectorul bancar: "Stiti ce probleme sunt la Carpatica...". Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, s-a referit, marti, la audierea pentru un nou mandat in conducerea bancii centrale, la "problemele" intampinate de Banca Comerciala Carpatica (BCC).

"Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parerea si l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, sunt mai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facut de munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai in vedere economia reala si o banca... dar aici se pune problema garantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu... sa avem probleme cu Banca Feroviara! Problema aceasta a acumularii capitalului este o chestiune fundamentala, fundamentala...Noi trecem acuma prin perioada acumularii primitive de capital. Gentlemanul pirat este personajul care sta in centru. Lacomia aia de care va vorbeam, negustorul pradalnic si necrutator. Trebuie sa facem avere spunea si Ludovic al XVIII-lea dupa un razboi puternic, napoleonian, schimbare de regim: Imbogatiti-va, imbogatiti-va, dar prin mijloace oneste", a afirmat Stoenescu, in raspunsul la intrebarea deputatului Petru Calian privind necesitatea infiintarii de catre stat a unei banci industriale sau agricole.

"Domnul profesor Stoenescu a raspuns la o intrebare, care se referea la oportunitatea infiintarii de banci cu capital romanesc in vederea finantarii industriei si agriculturii. In acest context, profesorul Stoenescu a vrut sa sublinieze faptul ca a mentine in piata banci cu capital romanesc nu este deloc un lucru simplu si usor. Aceasta in conditiile unei concurente puternice pe piata bancara sustinute de mari banci cu capital strain, care detin 90 la suta din intregul sistem.", a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii centrale.

2. Numire surpriza in CA al BNR: Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR. Isarescu va conduce Banca Nationala inca 5 ani. Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al BNR de catre comisiile parlamentare de buget-finante, aceasta fiind una din cele mai mari surprize a anului, in conditiile in care candidatura sa a fost anuntata chiar in ziua audierilor.

Cristian Popa, cel care se ocupa de politica monetara a Bancii Nationale din 1998, a primit al treilea mandat de viceguvernator al BNR. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Isarescu de mai multi ani, a esuat in a deveni viceguvernator, cu toate ca pana marti dimineata sansele lui de alegere erau de 100%.

Bogdan Olteanu a venit pe turnanta, sustinut de PNL si PSD, reusind sa preia functia de viceguvernator, care a fost ocupata pana acum de Eugen Dijmarescu. Popa si Croitoru s-au luptat pentru acelasi domeniu din BNR - politica monetara, dar Popa a avut castig de cauza.

Mugur Isarescu a fost votat in unanimitate, marti, de catre reprezentantii comisiilor parlamentare de buget-finante, pentru un nou mandat de guvernator al BNR, iar Florin Georgescu a primit aviz ca primviceguvernator, din partea tuturor membrilor comisiilor, cu o singura exceptie, o abtinere.

3. 15.000 de persoane au participat la mitingul confederatiilor sindicale din fata Guvernului. Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat in Piata Victoriei, liderii sindicali cerandu-le acestora sa nu mearga la votul pentru alegerile prezidentiale daca autoritatile nu vor incepe un dialog real pentru rezolvarea cerintelor protestatarilor.

Confederatiile sindicale au anuntat ca sunt asteptate aproximativ 20.000 de persoane la miting.

4. Leonardo intra in reorganizare judiciara. Retailerul de incaltaminte si marochinarie Leonardo, cu afaceri de 136 mil euro in 2008, a cerut insolventa, decizand sa intre in reorganizare judiciara la presiunea creditorilor, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, care se va ocupa de reorganizarea companiei.

"Cele mai mari datorii sunt catre furnizori. Leonardo a luat aceasta hotarare din cauza scaderii cererii pe piata interna si a reducerii vanzarilor cu 25% in acest an, dar si din cauza presiunilor din partea creditorilor", a declarat Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania.

Retailerul, detinut de omul de afaceri Florin Panea, a inchis de la inceputul anului 30 de magazine neprofitabile, disponibilizand in jur de 600 de persoane, dar va continua restructurarea si in a doua parte a lui 2009, urmand sa mai renunte la circa 20 de unitati si aproximativ 300 de angajati, potrivit informatiilor companiei.

5. Otopeni ramane in aer: Sistemul international de telecomunicatii aeronautice, nefunctional. Activitatea de check-in pe Aeroportul Otopeni se face manual dupa ce sistemul international de telecomunicatii aeronautice a fost afectat in urma intreruperii, undeva in tara, a fibrei optice utilizate de acest sistem, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al aeroportului, Valentin Iordache, citat de Mediafax.

Valentin Iordache a spus ca sistemul este nefunctional de la ora 15.45, fibra optica utilizata de catre sistemul international de telecomunicatii aeronautice fiind intrerupta undeva in tara, nestiindu-se deocamdata unde.