UPDATE - Scriitoarea de origine romana Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2009

Ziarul Financiar 08.10.2009

Premiul Nobel pentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine romana Herta Muller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viata sub dictatura comunista in Romania, a anuntat, joi, comitetul Nobel, informeaza nobelprize.org.

Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "care, cu concentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celor deposedati".

Nascuta in judetul Timis din parinti svabi, Herta Muller a urmat studii de limba germana si literatura romana la Universitatea din Timisoara.

Incepand din 1976, a lucrat ca traducator, dar a fost concediata in 1979 pentru ca a rafuzat sa coopereze cu Securitatea. Prima sa carte a fost publicata in limba germana in Romania, in 1982, aceasta fiind in mare parte o versiune cenzurata.

Muller a parasit Romania impreuna cu sotul ei, nuvelistul Richard Wagner, in 1987, traind pana in acest moment in Berlin. In 1997 s-a retras din Asociatia scriitorilor PEN din Germania, in semn de protest pentru fuziunea acesteia cu filiala din fosta Republica Democrata Germana.

In iulie 2008, Muller a trimis o scrisoare de protest lui Horia-Roman Patapievici, pe atunci presedintele Institutului Cultural Roman, ca reactie la sustinerea pe care Scoala de Vara Romano-Germana a avut-o fata doi fosti informatori ai Securitatii (Sursa: Wikipedia.org).

Herta Muller este a 12-a femeie care a castigat un premiu Nobel, de la acordarea acestora, in 1901.

In valoare de 10 milioane coroane suedeze (aproape un milion de euro), premiul Nobel este acrodat "persoanei care a realizat cea mai uimitoare lucrare de literatura in directia idealului", asa cum a cerut Alfred Nobel in testamentul sau.

Conform secretarului permanent al Academiei Suedeze, Peter Englund, Muller se potriveste "perfect" criteriului.

"Pe de o parte este un autor excelent cu un limbaj cu adevarat fantastic si pe de alta parte, are capacitatea de a te face constient cu privire la viata dusa sub dictatura, ce inseamna sa faci parte dintr-o minoritate intr-o tara si ce inseamna exilul".

Englund a laudat "precizia cuvintelor" Hertei Muller. "A trait sub o dictatura care in mod constant a folosit gresit si a abuzat de limba, obligand-o pe aceasta sa fie foarte sceptica in privinta folosirii cuvintelor, a limbajului. Detine o foarte, ascutita precizie in limbajul folosit", a mentionat Englund.

Pentru cei care doresc sa ii cunoasca opera, Peter Englund, ii sfatuieste sa inceapa cu nuvela Herztier (Animalul inimii), multi considerand aceasta lucrare cea mai buna nuvela. Atemschaukel, ultima sa nuvela, este considerata de Englund drept o lucrare care "te lasa fara suflare".

Decernarea premiului va avea loc la 10 decembrie 2009, intr-o ceremonie in prezenta Regelui Carl Gustaf al XVI-lea. Inaintea decernarii premiului Herta Muller va sustine o conferinta ("Nobel lecture") la Stockholm.

Din 1999, ea a fost nominalizata de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatura.

Printre scriitorii nominalizati la premiul Nobel s-au numarat israelianul Amos Oz, americanii Philip Roth, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates, scriitoarea algeriana Assia Djebar si canadianca Margaret Atwood.