FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Misterele Casei Alimanisteanu

Autor: Emanuel Badescu 08.10.2009
Cand Ulita Coltei - batrana artera ce pornea din dreptul fostului magazin universal Bucuresti, adica din Piata Rahtivan, si ajungea cam pana la intersectia cu Ulita Clementei, astazi numita C.A. Rosetti, - isi traia ultimele zile, pe locul proaspat demolatului han Coltei a fost construit un palat in stilul eclectic la moda atunci in Paris.
Cladirea semana cu Grand Hotel de France, insa, spre deosebire de acesta, suferea la capitolul proportii, nu prea fericit alese. Daca a fost inaltata sau nu cu banii Alimanistenilor nu am reusit sa aflu, cum nu stiu nici perioada cand a fost locuita de acestia, Emanoil Hagi Moscu, priceputul biograf al Ulitei Coltei, fiind zgarcit in informatii in acest sens. Cum si ceilalti comentatori ai trecutului bucurestean au ocolit problema care ma framanta, raspunsul va fi aflat cu siguranta dupa scotocirea arhivelor acestei urbe.
Nu va fi usor, pentru ca exista o chestiune de care trebuie sa se tina seama: cand a fost construit acest imobil, vechea ulita nu-si daduse duhul. Abia mai tarziu a putut fi localizata prin sintagma "bulevardul Bratianu colt cu strada Doamnei".
De ce s-a numit "casa Alimanisteanu" este, cel putin pentru mine, un mister, anuarele indicand pentru membrii familiei Alimanisteanu cu totul alte locatii.

Cand au locuit-o sau cine dintre ei? Familie numeroasa, instarita, liberala prin politica si prin inrudiri inclusiv cu Bratienii, Alimanestenii pot fi intalniti pe scena politica a tarii de prin preajma Razboiului de la 1877 si pana in 1948, cand au suferit represaliile slugilor Moscovei, care au reusit sa distruga elita romaneasca. Sa fi fost sotul Piei nascuta Bratianu? Casa apare in cartea lui Dame, dar fara nume. Apoi, acolo a functionat Societatea Creditul Rural… Iar in timpul domniei lui Carol II a fost demolata, in locul ei aparand un bloc, existent si in prezent, in care a fost amenajat un cinematograf cunoscut in urma cu doua decenii sub numele de "Luceafarul".