ULTIMA ORA / Monumentul Holocaustului din Bucuresti

Autor: Stelian Turlea 08.10.2009
Pe 8 octombrie, s-a inaugurat Monumentul Holocaustului, in fostul parc din spatele fostei cladiri a Ministerului de Interne, in apropierea Dambovitei si a Primariei Capitalei, in spatiul delimitat de strazile Lipscani-Ion Brezoianu-Mihai Voda si ing. Anghel Saligny.
Pe o suprafata de 2.894 de mp din domeniul public al Capitalei (de pe care, in luna iunie, au fost taiati 32 de arbori grosi, starnind protestul unor asociatii civice ecologiste), au fost ridicate cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana. Initiativa realizarii monumentului a apartinut Ministerului Culturii si Cultelor, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si a consultarilor cu reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wiesel si ai supravietuitorilor Holocaustului.
Memorialul Holocaustului este realizat de sculptorul Peter Jacobi, care a castigat un concurs organizat in prima parte a anului 2006 de catre Ministerul Culturii. Elementul definitoriu pentru Memorial estei "miscarea", creata prin jocul de lumini si umbre, potrivit unei declaratii a sculptorului, de la momentul respectiv. Memorialul va fi partial sub nivelul solului, aspect menit sa sugereze faptul ca adesea evreii au trait si au muncit in spatii subterane. In afara de sculpturi, in exteriorul Memorialului este amplasat un zid de aproximativ 300 de metri patrati din placi de fibra, pe care sunt perforate mai multe texte, reprezentative pentru Holocaustul din România. Printre acestea se afla un text propus de Ministerul Culturii si numele localitatilor unde a avut loc pogromul.
Texte explicative pentru toate elementele memorialului vor fi gravate in peretii culoarului (incinta centrala), in trei limbi. Coloana are o inaltime de 20 de metri, poate fi vazuta de la distanta, are o compozitie complexa, schimbandu-si profilul cand vizitatorul o inconjoara, semnificatia amintirii e intentionata. Relieful Via Dolorosa, din granit, stilizeaza o cale ferata care aminteste de transporturile inumane ale victimelor. Roata Tiganilor este o sculptura de aproximativ 2,8 m in diametru, din fonta turnata, care aminteste de migratia rromilor din India catre Europa.
Proiectul Monumentul Holocaustului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 29.10.2008.
Nascut la Ploiesti in 1935, sculptorul Peter Jacobi a emigrat in Germania in 1970, la noua ani dupa ce a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucuresti. La scurt timp, a primit Premiul Bienalei de la Sao Paulo (1973), iar in 1974 a fost laureat cu premiul Fundatiei Lewis Comfort Tiffany, din New York. Jacobi a expus, in cadrul unor manifestari personale si de grup, in majoritatea tarilor europene, in Statele Unite, in Australia etc. Lucrarile sale se gasesc in muzee importante si in mari colectii private si publice din Europa, America si de pe alte continente.
Dupa anii '90, artistul a revenit in Romania cu diferite proiecte. Dintre acestea, cel mai important de pana acum a fost evenimentul din 2002, cand Muzeul National de Arta a Romaniei i-a gazuit o expozitie retrospectiva. Cu aceasta ocazie, Peter Jacobi a primit din partea Academiei Romane premiul Ion Andreescu. Recunoscut atat ca sculptor, cat si ca fotograf, Jacobi a organizat in noiembrie 2007, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, o expozitie de fotografie intitulata "Peregrin prin Transilvania", ramasa deschisa publicului pana in ianuarie 2008. In cadrul interviului acordat agentiei de presa Mediafax in 2006, cand a castigat concursul, Jacobi a descris proiectul ca o vizualizare a trecerii timpului: "Podeaua (incintei centrale) va fi acoperita cu placi de granit negru polisat, iar peretii din jur cu placi de granit gri polisat. Pe podea se va afla o «oglinda de apa», astfel incat lumina soarelui sa deseneze modele complexe de linii si umbre", a adaugat artistul. Jocul de lumini si umbre va sublinia miscarea si implicit, ideea de "trecere a timpului. In mod automat, ne gandim la timpul vietii care trece - la viata cu un sfarsit prematur a evreilor incarcerati in timpul Holocaustului".

In imagine: 0. La Monumentul Holocaustului inca se lucra la inceputul acestei saptamani (Fotografie de Cristina Turlea); 1-9. Imagini din timpul inaugurarii oficiale a monumentului (foto Daniel Nicolescu)