Ce inseamna proprietar in complexul Asmita: 150.000 de euro pe o locuinta fara apa calda

Autor: Cristi Moga 09.10.2009

Apartamentele din cadrul ansamblului rezidential Asmita Gardens din Bucuresti nu sunt la ora actuala conectate la utilitati, desi dezvoltatorii au inceput semnarea contractelor de vanzare-cumparare cu circa un an intarziere fata de termenul de predare initial, sustine unul dintre cumparatorii in cadrul proiectului.

"Am semnat contractul in care se spune ca am primit proprietatea si folosinta apartamentului, dar de fapt nu am primit decat proprietatea. Apartamentul nu are deocamdata apa calda, gaze si incalzire, desi a fost platit integral. Dezvoltatorii au promis ca pana la sfarsitul acestei luni lucrurile se vor rezolva", a declarat Talida C., unul dintre cumparatorii unui apartament in cadrul proiectului.

Intarzieri de un an, platite de dezvoltator

Talida, de profesie avocat, a platit 154.000 de euro pentru un apartament cu doua camere pe care si-a propus sa il inchirieze. Apartamentul trebuia finalizat initial in luna septembrie a anului trecut, dezvoltatorul rezervandu-si o perioada de gratie de trei luni.

"Am semnat antecontractul inca din 2007 si, in loc sa finalizeze apartamentul anul trecut, cand trebuia, au intarziat si eu am stat cu banii in cont, pierzand si de pe urma deprecierii cursului valutar. Ca urmare a intarzierii proiectului, penalitatile platite de catre dezvoltator au fost intre 5.000 si 10.000 de euro. In cazul meu am primit o reducere de 10.000 de euro", a mai spus avocatul.

Reprezentantii proiectului, dezvoltat de compania cu actionariat indian Asmita si de fondul de investitii European Convergence Development Company (ECDC) nu au dorit sa comenteze informatiile.

Mai sunt 350 de locuinte la vanzare

In cadrul ansamblului format din sapte blocuri turn si peste 750 de apartamente situate pe Splaiul Unirii mai sunt disponibile circa 350 de locuinte, cea mai ieftina dintre acestea fiind un apartament cu doua camere si un pret de 137.000 de euro fara TVA.

Antreprenorul proiectului este firma austriaca Strabag, care a suspendat in primavara acestui an lucrarile de constructie pentru circa o luna, ca urmare a unor restante de crica 20 de milioane de euro ale dezvoltatorului.

Ca urmare a scaderii drastice a vanzarilor de apartamente din vara anului trecut, dezvoltatorul proiectului a fost nevoit sa majoreze cu aproape 10 milioane de euro capitalul social al firmei, pentru a compensa scadera veniturilor din vanzari. Proiectul este finantat printr-un credit de la Alpha Bank, una dintre bancile cu cea mai mare expunere pe piata rezidentiala locala.

Reprezentantii Asmita estimeaza ca cele aproximativ 350 de apartamente ramase vor fi vandute intr-un interval de circa trei ani, motiv pentru care termenul de rambursare a creditului de la Alpha Bank a fost prelungit. Aceasta reesalonare a creditului a dus la o noua crestere de costuri, potrivit celui mai recent raport al fondului britanic ECDC.

Investitia totala in cadrul acestui proiect este estimata la 120 de milioane de euro, acesta fiind unul dintre cele mai mari ansambluri a caror finalizare este programata pentru acest an.