Fratii Penescu inchid doua hipermarketuri la Braila si Oradea

Autor: Mihaela Popescu 09.10.2009

Pic Group, cel mai mare retailer alimentar roman dupa valoarea vanzarilor, a inchis hipermarketul din Braila si pregateste inchiderea celui din Oradea, magazine in care a investit 53 de milioane de euro in 2007.

Grupul detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu din Pitesti ramane astfel cu trei hipermarketuri operationale si circa jumatate din angajati, in primul an in care se loveste de scaderi drastice in vanzari si probleme de lichiditati.

Ilie Penescu, care se ocupa in acest moment de administrarea retelei Pic in lipsa fratelui sau aflat in arest pentru acuzatii de mituire a unor arbitrii din fotbal, a incercat in ultimele luni sa vanda activele detinute de retailer pentru a face rost de lichiditati.

Pana acum insa nu a fost gasit un investitor pentru preluarea spatiilor hipermarketurilor Pic prin sale and lease back.

Inconjurati de consultanti

"Ca urmare a implementarii procesului de restructurare si in contextul scaderii drastice a vanzarilor, actionariatul Pic a decis inchiderea magazinului din Braila. Pana la sfarsitul lunii octombrie se va inchide si hipermarketul din Oradea, aceasta fiind ultima inchidere programata", au declarat reprezentantii Pic. La jumatatea acestui an grupul avea inca planuri de expansiune, actionarii vizand doua spatii inchiriate in Pitesti si Miercurea Ciuc pentru deschiderea primelor supermarketuri din retea.

Penescu a apelat la mai multe firme de consultanta in acest an, printre care PriceWaterhouseCoopers si Ensight Management Consulting, pentru a face restructurarea grupului si a gasi solutii de a aduce lichiditati in firma.

In primul semestru din an Pic a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 230 mil. lei (54,4 mil. euro), in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de companie.

Competitori extrem de puternici

Reteaua de hipermarketuri a adus anul trecut 70% din afacerile grupului, fiind singurul competitor roman al marilor retele de profil active la nivel local Carrefour, Real, Auchan si Cora. In acest moment grupul Pic are 2.000 de angajati, dintre care jumatate lucreaza in retail. Inchiderea hipermarketului din Oradea ar putea aduce alte 100 de disponibilizari la Pic.

Anul trecut grupul a avut un numar mediu de angajati de 3.000 de persoane, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Pic vizeaza in prezent si inchirierea unor spatii din parcarea hipermarketurilor din Pitesti si Craiova pentru a aduce in firma mai multe venituri din chirii.

In ultimii 3-4 ani, fratii Penescu au mizat pe expansiune prin achizitii de terenuri, constructia celor patru hipermarketuri deschise in aceasta perioada fiind realizata de catre firma Pic Constructii. Actionarii retailerului au terenuri achizitionate anterior pentru expansiune si in Miercurea Ciuc si Ploiesti.

Din grupul Pic, infiintat la inceputul anilor '90, mai fac parte cateva firme de productie si ambalare a alimentelor, o companie de taxiuri, o tipografie si o firma de distributie, toate acestea avand sediile centrale in Pitesti.

Ies retailerii din Braila