Continental: Scade numarul studentilor care vor sa lucreze in multinationale

Autor: Alexandru Anghel 08.10.2009

Doar unu din cinci studenti romani vrea sa lucreze intr-o companie multinationala, tot mai multi preferand companii de marime medie, potrivit "Sondajului de opinie in randul stundentilor", realizat de producatorul de componente auto Continental, care are mai mult de 7.000 de angajati in Romania.



Astfel, daca in urma cu doi ani aproape 30% dintre studenti ar fi vrut sa lucreze intr-o multinationala, in prezent doar 22% dintre ei ar alege un astfel de loc de munca. Studiul arata in acelasi timp o modificare a numarului celor care ar alege o slujba in Romania in detrimentul uneia in strainatate. In ultimii doi ani numarul acestora a crescut cu aproape 10%, la 36,3%.

"Tendinta de a alege Romania este in crestere, pentru ca se pot dezvolta profesional foarte bine aici. In acelasi timp, din cei care ar pleca in alta tara 56% ar face-o pentru bani", a spus Heinz-Gerhard Wente, director de resurse umane si membru al comitetului executiv al Continental AG.

Centrele universitare private si de stat numara 1,2 milioane de studenti pe plan local, ceea ce inseamna mai mult de 5% din populatia totala a Romaniei.

"Trebuie totusi sa recunoastem ca o multinationala are perspective mai atractive pentru un stundent, care isi poate construi acolo o cariera, si deci poate obtine si un venit mai mare", a declarat psihologul Aurora Liiceanu.

Schimbarea anuala a jobului a luat final

In ultimii doi ani s-a redus si dorinta de schimbare rapida a locului de munca, astfel ca majoritatea studentilor ar lucra cel putin trei ani intr-o companie, iar numarul celor care vad o cariera in aceeasi firma a crescut cu 3%, la 16%.

"Mai mult de 64% din stundentii romani cauta acum o slujba pe termen lung, dublu fata de 2007, ceea ce este o tendinta buna pentru ca acum angajatorii pot incepe sa isi planifice businessul pe termene mai indelungate si din aceasta perspectiva", a declarat Heinz-Gerhard Wente, director de resurse umane si membru al comitetului executiv al Continental AG.

Numarul studentilor participanti la sondaj ajunge la 1.031 de persoane cu specializari proportionale in inginerie, stiinte naturale si matematica si stiinte economice. Studiul a fost realizat asupra stundetilor din centrele universitare din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Sibiu.

Scopul studiului este stabilirea preferintelor studentilor romani, angajatorul Continental deruland in acelasi timp programe de internship impreuna cu universitatile politehnice din Timisoara si Sibiu.

Studentii romani nu se prea documenteaza despre pietele financiare

"Anul acesta am introdus si intrebari referitoare la consecintele crizei financiare si despre cunostintele lor referitoare la mediul economic, pietele financiare si sistemele de piata. Cea mai mare parte a studentilor au cunostinte lacunare", a adaugat Wente.

In ceea ce priveste documentarea referitoare la pietele financiare, in Romania doar 31,4% dintre studenti au cunostinte foarte bune, spre deosebire de Germania, unde procentul ajunge la aproape 42%.

Studentii denunta lipsa programelor de practica

Principalul dezavantaj pentru un student roman in competitia de pe piata muncii in raport cu studentii straini a fost identificat in lipsa programelor de practica si a cunostintelor reale de lucru.

"Vad diferenta reala in Romania. In Germania putem sa le incheiem contracte de internship, dar aici legislatia muncii ne permite doar contracte de munca pe perioada determinata, care trebuie modificate de fiecare data cand studentului i se modifica programul universitar", a spus Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental Automotive Romania.

In ceea ce priveste numarul studentilor care au incredere in perspectivele dezvoltarii carierei a crescut la peste 70% fata de nivelul de 58% in urma cu doi ani.

"Reiese ca intr-o situatie de criza financiara tinerii sunt mult mai optimisti. Cred ca este vorba de o adaptare si de o intelegere mai mare a oportunitatilor. Observam acum si faptul ca tinerii doresc acum sa stea si zece ani intr-o companie, unde pot sa se dezvolte intr-un cadru familiar", a declarat psihologul Aurora Liiceanu.

De asemenea, numarul celor care vor sa lucreze in companii multinationale s-a redus cu 7%, la 22,3 %, tot mai multi preferand companii de marime medie.

Continental: mediul economic este in continuare imprevizibil

"Acum avem o situatie buna, dar luna decembrie este intotdeauna critica. Nimeni nu stie cand un client poate reduce comenzile, dar avem deja experienta in Romania si un nivel bun de flexibilitate. Insa anul viitor daca va continua iar ca 2009, pot fi probleme", a spus Wente.

Continental este cel mai mare producator de anvelope din Romania cu capacitati de 13 milioane de unitati anual, iar afacerile tuturor diviziilor locale au trecut in 2008 de 588 de milioane de euro.

In ceea ce priveste securitatea locurilor de munca ale celor 7.000 de angajati Continental asigura ca produsele realizate aici nu vor fi mutate in alte facilitati de productie.

"Ce se produce aici nu se va mai face niciodata in Germania. Nu avem deocamdata planuri privind mutarile in sau din Romania", au declarat reprezentantii Continental.

Referitor la 2010, compania estimeaza o revenire a comenzilor si o stabilizare a pietei auto, ceea ce va duce la o securizare a locurilor de munca in toata industria automotive. Turnoverul de personal in cadrul companiei s-a redus in ultima perioada la 5%, un procent redus pentru o industrie care are in general o fluctuatie medie a personalului de doua cifre.

"In Romania avem acum conditii bune de lucru pentru angajator, se poate si mai bine, dar sa nu uitam ca tara are o istorie noua de 20 de ani, toata lumea incearca sa creasca si trebuie acum solutii pentru revenire. Din acest punct de vedere Germania a fost mai bine pregatita", a completat Albrichsfeld.