Emisiune de actiuni sau de obligatiuni? Care este cea mai buna solutie de finantare in criza?

Autor: Rares Jitianu 09.10.2009

Criza financiara a redus destul de mult variantele de finantare pe care o societate de nivel mediu le are la dispozitie, numarul companiilor care isi pot permite luxul de a apela la mai multe tipuri de finantare fiind tot mai redus.

Daca o companie puternica precum Petrom Bucuresti (simbol bursier SNP) sau Transelectrica (TEL) poate apela la orice tip de finantare, indiferent daca aleg sa atraga banii prin intermediul unei majorari de capital la Bursa, o emisiune de obligatiuni sau contractarea unui credit bancar, acesta nu este si cazul unor societati cu o notorietate mai mica sau al companiilor puternic indatorate.

Fiecare dintre cele trei variante de finantare prezinta avantaje si dezavantaje si poate dura mai mult sau mai putin, adoptarea acestora depinzand foarte mult atat de situatia financiara a societatii, cat si de durata necesara atragerii fondurilor. "Orice tip de finantare, prin bursa, obligatiuni sau credit bancar, poate fi optim. Depinde de situatia financiara in care se afla o companie. Daca societatea este indatorata, este bine sa se aduca bani printr-o majorare de capital, sau daca firma nu este listata, printr-un IPO. Daca te indatorezi prea mult nu este bine", spune Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.

Acesta spune ca gradul de indatorare depinde destul de mult si de sectorul in care actioneaza o companie, daca cash-flow-ul generat de aceasta este suficient pentru a acoperi datoriile si a continua activitatea. Fiecare sector genereaza un anumit cash-flow.

"Daca esti indatorat si mai iei un credit, ajungi sa mai iei inca unul pentru a-l plati pe celalalt", spune Ilie.

Care este cea mai buna varianta de finantare pe termen lung?

"Pe termen mediu, dar si lung sunt recomandabile emisiunile de obligatiuni.

Spre deosebire de obligatiunile municipale care sunt oarecum garantate si in lipsa unor agentii de rating, cele corporative sunt emise ori fara garantie, pe seama prestigiului companiei, ori cu garantie colaterala, insa aceasta le apropie foarte mult de creditul bancar ca si costuri si asta doar daca firma are cu ce garanta", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.

El este de parere ca in cazul in care o companie ar emite obligatiuni negarantate, probabil ca in afara de Petrom, BRD si inca doua-trei companii niciuna nu ar reusi sa stranga o suma consistenta cu care sa se finanteze.

Florin Ilie este de parere ca pe termen lung, cea mai buna alegere de finantare ar fi printr-o emisiune de obligatiuni, daca emitentul nu este indatorat prea mult. Practic, firma isi poate rascumpara oricand obligatiunile, scazand astfel nivelul datoriei.

"Intre o finantare prin credit bancar si emisiune de obligatiuni cred ca cea mai buna varianta este o emisiune de titluri. In Romania nu sunt multi cei care emit obligatiuni", spune Ilie.

Seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR, Mihai Caruntu, este de parere ca obligatiunile sunt atractive atunci cand este o diferenta mare intre dobanda activa si dobanda pasiva.

"Daca dobanda este superioara celei practicate de banci la depozite, investitorii vor alege sa-si plaseze banii in obligatiuni. De asemenea, emitentii se pot imprumuta astfel mai ieftin decat ar face-o de la o banca.

Ce riscuri prezinta o emisiune de actiuni?

Multi analisti considera ca pe termen lung o emisiune de actiuni este cea mai buna modalitate de finantare. Cu toate acestea, o emisiune de actiuni presupune anumite riscuri pe care actionarii trebuie sa si le asume.

Cel mai important risc al unei emisiuni de actiuni este reprezentat de efectul de dilutie. Practic, prin cresterea numarului de actiuni scade profitul pe actiune al societatii, dreptul de vot al investitorilor precum si capitalizarea pe actiune.

"In cazul emisiunii de actiuni se pune problema controlului companiei, caci daca actionarul care detine controlul nu are fonduri suficiente, acesta va fi pus in situatia de a detine un procent mai mic dintr-un business mai mare, situatie normala si avantajoasa in oricare tara civilizata, insa inacceptabila in Romania, unde principiile de guvernanta corporativa se impun inca cu bata sau cu avocatul", spune Ghergus.

Ilie crede ca dezavantajele cele mai mari ale finantarii prin Bursa sunt reprezentate de faptul ca actionarii trebuie sa aduca bani din propriu buzunar si de efectul de dilutie.

"In aceste conditii, acesta este cel mai scump tip de finantare, pentru ca daca afacerea nu merge bine, tu, ca actionar, esti ultimul care isi ia banii inapoi. Ca avantaj, finantarea prin Bursa reduce riscul general al companiei", spune Ilie.

Mihai Caruntu spune ca in cazul unei emisiuni de actiuni trebuie avut in vedere costul capitalului, respectiv rata de rentabilitate ceruta de actionari.

"Acum, cand riscul pentru Romania este destul de mare, investitorii cer la randul lor rentabilitati mai mari pentru a investi intr-o afacere. In cazul emisiunii pretul conteaza cel mai mult, pentru ca se dilueaza valoarea actiunilor. In plus, investitorilor nu le convine sa se dilueze de exemplu cu 10% pentru un milion de lei, dar ar putea sa accepte sa se dilueze cu acelasi procent pentru 5 milioane de lei", spune Caruntu.

Acesta este de parere ca modul in care se prezinta economia in momentul de fata nu ofera mari sperante unei emisiuni de actiuni, in conditiile in care nu se mai vad emitenti care sa faca o emisiune acum si este posibil ca nici in urmatorii doi ani acest tip de finantare sa nu aiba mari sperante de succes.

In ultimul an, pe Bursa s-a derulat o singura oferta publica initiala (IPO), cea a fondului de investitii OTP Wise RO.

De asemenea, majorarile de capital ale emitentilor deja listati au fost tot mai rare. Pe de alta parte, emisiunile de obligatiuni corporatiste au lispit cu desavarsire de pe Bursa.

Principala explicatie este aversiunea investitorilor fata de risc si lipsa de lichiditati, dar si evaluarile scazute care dezavantajeaza emitentul si pe actionarii acestuia.

Emisiunile de obligatiuni si de actiuni nu sunt chiar o solutie de criza, demersurile pentru lansarea unor oferte publice fiind mai complexe.

"Daca esti o societate cu un business stabil, puternic, poti lua un credit mult mai repede decat daca ai emite actiuni sau obligatiuni. Practic, obtinerea unui credit este cea mai rapida varianta de finantare, fiind urmata de o emisiune de obligatiuni si in final de una de actiuni. Nu este simplu sa emiti actiuni, dureaza foarte mult pregatirea companiei, trebuie sa stii sa prezinti compania, sa realizezi rapoarte financiare bune. In cazul unui IPO de exemplu, pregatirile trebuie sa inceapa cu 1-2 ani in avans", spune Caruntu.