Fondurile straine au facut achizitii record in septembrie

Autor: Adrian Cojocar 09.10.2009

Investitorii straini institutionali au realizat in luna septembrie achizitii nete pe Bursa in valoare de 15,1 mil. euro, cele mai mari incepand din luna mai a anului trecut.

Si in luna august cumpararile nete ale persoanelor juridice nerezidente, care sunt reprezentate cu preponderenta de fonduri de investitii, s-au ridicat la 10,2 mil. euro.

Achizitiile realizate de institutionalii straini din septembrie, in valoare de 35,7 mil. euro, au depasit cu 73% vanzarile acestora in aceeasi luna.

In ciuda intrarii mai puternice a investitorilor straini la cumparare de luna trecuta, prezenta acestora pe Bursa se mentine inca la un nivel scazut, strainii realizand in septembrie putin peste 20% din valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate pe piata.

Principalul indice la pietei, BET, a cunoscut o apreciere modesta luna trecuta, de doar 3%, in timp ce SIF-urile, care sunt cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa, au urcat in medie cu 16,2%.

In septembrie, alaturi de SIF-uri, cele mai mari rulaje le-au inregistrat actiunile bancare, Banca Transilvania (TLV) si BRD Societe-Generale, cu aproape 19 mil. euro si respectiv 11,8 mil. euro.

Achizitiile record ale strainilor institutionali din septembrie vin in contextul in care luna trecuta unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi, a vandut 2,1% din actiunile bancii pentru suma de 8,2 milioane de euro, cumparatorii fiind investitori institutionali straini.

De altfel, investitorii persoane fizice romane de pe Bursa au fost vanzatori neti luna trecuta, cu circa 11,9 mil. euro.

Numarul conturilor de cumparare si vanzare ale persoanelor fizice romane a continuat sa urce, la fel ca si valoarea tranzactiilor derulate pe Bursa, acestea ajungand la circa 7.200 si respectiv 9.400 de conturi, reprezentand de asemenea niveluri record pentru ultimul an de zile.

Incepand cu luna mai a acestui an, dupa o crestere de circa 2,5 ori a SIF-urilor fata de minimele din februarie, investitorii mici au scos de pe Bursa pana in prezent peste 40 mil. euro, actiuni care au ajuns in cea mai mare parte in portofoliile fondurilor de investitii straine.