Bancile maresc miza: 53 mil. euro au intrat in septembrie in fonduri mutuale

Autor: Andrei Chirileasa 09.10.2009

Cele 51 de fonduri mutuale de pe piata locala au inregistrat luna trecuta subscrieri nete de 226 mil. lei (53 mil. euro), din care peste 200 mil. lei au intrat in patru fonduri monetare si de obligatiuni administrate de BCR, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.

Trimestrul al treilea a fost cel mai bun din istoria fondurilor mutuale romanesti, investitiile nete atrase in aceasta perioada ridicandu-se la 711 mil. lei (167 mil. euro), in conditiile in care la sfarsitul anului trecut intreaga piata se ridica la 940 mil. lei. In primul semestru, in fonduri au mai intrat 619 mil. lei.

Numarul de investitori a inregistrat, de asemenea, o crestere fara precedent, de la inceputul anului fondurile reusind sa atraga aproape 50.000 de investitori noi.

Explozia pietei fondurilor mutuale se datoreaza in primul rand strategiei agresive de vanzari adoptata de catre bancile mari, care si-au promovat puternic fondurile monetare si de obligatiuni in randul clientilor proprii.

De altfel, cele mai mari intrari le-au inregistrat in acest an fondurile monetare, care au atras peste un miliard de lei, in conditiile in care activele acestora totalizau la inceputul anului doar 350 mil. lei. Fondurile monetare sunt cele mai usor de vandut de catre banci, deoarece pentru investitori acestea sunt asimilate depozitelor bancare. De altfel, cea mai mare parte a investitiilor realizate in fonduri monetare sunt plasate in depozite bancare, insa administratorii au posibilitatea de a negocia dobanzi mai avantajoase decat deponentii obisnuiti. Pe de alta parte, investitiile in fonduri nu sunt garantate, ca in cazul depozitelor bancare.

Fondurile de obligatiuni au inregistrat de asemenea intrari consistente, mai ales in trimestrul al treilea, cand au strans din piata peste 210 mil. lei. Ceva mai riscante decat cele monetare, fondurile de obligatiuni investesc in tituri de stat, obligatiuni corporatiste si municipale si ofera, teoretic, randamente ceva mai mari.

La polul opus, fondurile care investesc pe Bursa, categorie in care intra fondurile diversificate si cele de actiuni, au inregistrat in continuare subscrieri destul de mici, desi piata actiunilor a crescut puternic in ultimele sase luni. In aceste conditii, doar o parte neinsemnata din sumele intrate in primele noua luni in fonduri mutuale au ajuns pe Bursa.

Ca randamente, insa, fondurile de actiuni au adus in primele noua luni castiguri de pana la 90%, in timp ce pe fondurile monetare si de obligatiuni castigurile nu au depasit 16%.

Activele fondurilor au depasit 2,5 mld. lei

Pe fondul intrarilor masive de capital, activele fondurilor mutuale au stabilit in ultimele luni noi recorduri. La finele lunii septembrie acestea au depasit pentru prima data nivelul de 2,5 mld. lei. Aproape 2 mld. lei sunt plasate insa in fonduri monetare si de obligatiuni si doar 500 mil. lei sunt in fonduri cu plasamente pe Bursa.

Erste Asset Management si-a consolidat prima pozitie, ajungand la 1,08 mld. lei si o cota de piata de 43%, urmata de Raiffeisen Asset Management, cu active de 568 mil. lei si 22% cota de piata.