Verestoy: Legea ii obliga pe cei de la Rompetrol sa convoace AGA

Autor: Rares Jitianu 08.10.2009

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie controlata de grupul kazah KazMunaiGaz, a refuzat sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la cererea unui grup de noua actionari, totalizand 5,07% din capitalul societatii, motivand ca nu au fost intrunite conditiile privind alegerea Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ.

Cu toate acestea, consiliul era obligat conform legii sa convoace Adunarea Generala la cererea actionarilor care detin 5% din capitalul social, sustin investitorii.

"Fac si eu parte din grupul celor noua investitori care au cerut convocarea AGA la Rompetrol Rafinare. Este un drept acordat de lege si cred ca a fost vorba de o greseala atunci cand consiliul a decis sa nu convoace adunarea. Aceasta decizie trebuie corectata, pentru ca legea ii obliga", spune senatorul UDMR Attila Verestoy, care detinea in iunie circa 1,5% din actiunile RRC.

Conducerea Rompetrol Rafinare si-a motivat refuzul prin faptul ca cererea de alegere a administratorilor prin metoda votului cumulativ trebuie sa fie inaintata de actionarii care detin minimum 10% din actiunile companiei.

"Refuzul Consiliului de Administratie de a convoca Adunarea Generala a Actionarilor la cererea unui grup de actionari cu o detinere mai mare de 5% contravine prevederilor Legii 31/1990, respectiv art. 119 alin. 1, conform caruia Consiliul de Administratie, respectiv directoratul, trebuie sa convoace de indata adunarea generala la cererea actionarilor reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social", sustin reprezentantii Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital (AIPC).

Potrivit unor surse din piata, in conditiile in care s-ar fi convocat Adunarea Generala a Actionarilor, iar actionarii minoritari ar fi intrunit in cadrul adunarii 10% din capitalul Rompetrol Rafinare, atunci acestia ar fi putut sa isi numeasca doi reprezentanti in Consiliul de Administratie. Conform legii, in conditiile in care un actionar este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare, acesta nu poate vota decat cu 33% din totalul detinerii in cadrul AGA.

Kazahii nu vor nici raport suplimentar de audit la RRC

Grupul de investitori minoritari a mai cerut auditorului societatii sa intocmeasca un raport de audit referitor la toate actele juridice dintre societate si administratorii, angajatii si actionarii care detin controlul Rompetrol Rafinare, precum si cu persoanele afiliate acestora, contracte incheiate incepand cu 2007 si pana in prezent.

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a respins si aceasta cerere, spunand ca nu exista niciun indiciu conform caruia auditorul nu si-ar indeplini corespunzator obligatiile contractuale si ca nu exista niciun temei legal pentru care AGA ar trebui sa se pronunte asupra unui eventual raport suplimentar al auditorului.

KazMunaiGaz controleaza prin intermediul Rompetrol Group circa 75,3% din actiunile Rompetrol Rafinare si ar trebui sa deruleze luna aceasta o oferta publica de preluare pentru actiunile pe care nu le detine.

Astazi expira termenul de o luna in care grupul Rompetrol trebuia sa depuna la CNVM documentatia pentru ofertele publice de preluare a Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR).

Actiunile RRC au castigat ieri peste 1%, tranzactionandu-se in jurul nivelului de 0,063 lei. Capitalizarea companiei este de 310 milioane de euro.