Romanii s-au hotarat sa-si puna singuri strazile oraselor pe Google Maps

Autor: Sabin Popescu 09.10.2009

Cateva sute de romani din mai multe colturi ale lumii s-au hotarat sa editeze si sa publice singuri pe internet harti detaliate la nivel de strada a principalelor orase din Romania pe site-ul Google Maps, unul dintre cele mai utilizate portaluri online, ce contine imagini din satelit si harti cartografice ale intregului glob.

De la lansarea serviciului Google Maps in 2005 si pana la jumatatea acestui an, in Romania erau notate doar locatiile principalelor municipii si orase, precum si drumurile europene importante care traverseaza tara. Romania era astfel una din putinele tari din Europa care nu aparea pe harta Google. Astfel, o comunitate de cateva sute de utilizatori romani s-au hotarat sa cartografieze singuri strazile principalelor orase din Romania, prin intermediul utilitarului Google Map Maker, care a devenit de curand disponibil tarilor est-europene Romania, Moldova, Serbia, Albania, Belarus, Kosovo, Muntenegru si Macedonia - singurele state din Europa care nu existau in baza de date a gigantului Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet.

In prezent, orase mari precum Bucuresti, Timisoara, Iasi si Constanta sunt reprezentate la nivel de strada. Hartile sunt inca incomplete si contin unele erori. Potrivit datelor publicate de inginerii Google Map Maker, cartografierea Capitalei a inceput pe 25 iulie.

George, programator de 29 de ani care lucreaza pentru Volksbank in Bucuresti, Razvan, care locuieste in Vancouver, Canada si este dezvoltator web, precum si Mihai - inginer IT la compania SoftVision Timisoara - se numara printre cei care au contribuit la indexarea strazilor principalelor orase romanesti.

Bogdan Kochesch, 24 de ani, business development manager pentru grupul Educativa din Bucuresti, spune ca a aflat despre Google Map Maker citind un articol publicat pe portalul Engadget. "Am vazut ca este posibil sa editezi harta si m-am gandit sa adaug cateva strazi in Bucuresti, in jurul biroului companiei", a declarat el pentru ZF.

Un alt utilizator, care foloseste numele de cod "commodore" si lucreaza in IT, spune ca este pasionat de tot ceea ce inseamna GIS (sisteme geografice informatice) si sisteme de navigatie si a contribuit la intregirea hartilor in limita timpului disponibil.

Oficialii Google nu au raspuns intrebarilor pe aceasta tema trimise de ZF.

Absenta Romaniei de pe harta Google a facut si obiectul unei petitii online desfasurata pe reteaua Twitter si sustinuta de 450 de romani.

Campania a fost initiata la sfarsitul lunii iunie de catre Sorin Tudor, managing director al Project 365 Communication si fost director de comunicare al Netbridge Development.

Dupa finalizarea hartilor, romanii vor putea sa utilizeze serviciul Google Maps pentru a calcula rute intre orase si pentru a gasi locatiile unor businessuri, restaurante sau muzee - in mod similar cu dispozitivele de navigatie prin satelit (GPS).