Asesoft: Crestem, desi mediul politic si economic e nefavorabil

Autor: Adrian Seceleanu 08.10.2009

Asesoft Distribution, al doilea distribuitor IT&C dupa afacerile din 2008 si cea mai profitabila companie de profil de pe piata, estimeaza ca perioada cea mai dificila din punct de vedere al vanzarilor - prima jumatate a anului, a trecut, iar compania are venituri mai mari dupa primele noua luni.

"Am reusit sa depasim perioada cea mai grea a crizei - prima parte a acestui an. Pana in acest moment afacerile din 2009 sunt la un nivel superior celor din 2008 din perioada similara, si aici discutam doar de afacerile Asesoft Distribution", a declarat pentru ZF Iulian Stanciu, directorul general al companiei si unul din cei doi actionari. El nu a dorit sa ofere detalii privind rata de crestere si daca avansul este legat de veniturile in lei sau echivalentul acestora in euro.

"Estimez ca perioada grea pentru distributia de IT a trecut, dar raman in continuare riscurile specifice activitatii noastre", a mai spus Stanciu, fara a adauga alte detalii. Seful Asesoft Distribution se refera, cel mai probabil, la riscurile de neplata a facturilor, in contextul in care criza a trimis in insolventa mai multi retaileri - dintre care cel mai cunoscut caz este K Tech Ultra Pro, nu mai departe de anul trecut numarul doi pe retailul IT&C local.

Stanciu se declara insa optimist chiar si in ceea ce priveste anul viitor. "Ne asteptam la cresterea pietei de cel putin 10% in 2010, chiar si cu actualul climat politic si macro economic nefavorabil." El detine Asesoft Distribution impreuna cu patronul grupului Asesoft, Sebastian Ghita.

Distribuitorul a preluat in prima parte a acestui an 51% din cel mai mare retailer IT&C local, eMag.

Pe fondul prabusirii vanzarilor de echipamente IT&C si a accesului dificil la finantare, companiile locale de distributie Tornado si RHS Company, cu afaceri cumulate de 136 mil. euro in 2008, au decis sa fuzioneze si au primit avizul Consiliului Concurentei pentru a demara integrarea.

Dintre cele doua companii cea mai afectata de criza a fost Tornado Sistems, ale carei afaceri au cazut in 2008 la 63 mil. euro de la 93 mil. euro in 2007. Tornado a pierdut astfel pozitia de lider al pietei locale de distributie IT&C.