Cinci lei, o carte a Hertei Muller in librarii

Autor: Magraon Andreea 09.10.2009

La nici o ora de la acordarea premiului Nobel scriitoarei de origine romana Herta Muller, am plecat in goana sa caut o carte de-a sa prin librariile din Bucuresti. Prea naiva am fost cand am crezut ca drumul imi va fi scurt. A fost nevoie de sase librarii pentru a avea succes.

Primul stop: libraria "Noi" de la Universitate. "Buna ziua, caut orice carte aveti scrisa de Herta Muller", i-am spus angajatei librariei, vizibil nestiutoare de existenta scriitoarei. Dupa ce i-am spus ca Muller tocmai castigase premiul Nobel, a cautat in baza de date, insa fara vreun rezultat. Nu exista vreo carte si nici nu au avut vreodata vreo opera semnata de scriitoare.

Am decis atunci sa merg la urmatoarea librarie in drumul spre Piata Romana, libraria Mihail Sadoveanu de langa Cinema Scala. Aici am intalnit mult mai multa mirare si nestiinta. Cand am intrebat de Herta Muller, doamna de la ghiseu mi-a intins o foaie pe care sa scriu numele autoarei. Din pacate, nici ei nu aveau in stoc vreo carte semnata Muller (dar au avut "Animalul inimii" si "Este sau nu este Ion"), insa mi-a spus ca va da comanda.

Dupa o oprire la libraria Teora de pe Magheru (chiar inutila, dar macar vanzatoarea a fost amabila), am ajuns la Carturesti. Sperantele mi-au fost insa repede spulberate de tanarul angajat caruia i-am cerut o carte semnata de Muller. "Da, stiu despre ce vorbiti, dar nu cred ca avem vreo carte de-a sa. Am cautat si noi operele sale, imediat ce am aflat ca ea e castigatoarea premierului Nobel", mi-a spus tanarul. Bine ca am gasit pe cineva care stia cel putin despre cine vorbesc, mi-am spus.

Tanarul angajat mi-a explicat ca au avut carti scrise de ea, dar nu s-au vandut si de aceea a trebuit redus pretul foarte tare, iar in final le-au scos de la vanzare.

Intr-un final, dupa cautari in zadar si la Diverta, am decis sa mai incerc la libraria Humanitas de langa Biserica Kretzulescu. Cand am intrat in magazin, doua angajate cautau cu voce tare o carte de-a lui Muller si am simtit ca sunt norocoasa.

Mi s-a spus ca in numai o ora de la aflarea acordarii Premiului Nobel pentru Literatura s-au vandut zece exemplare din "Este sau nu este Ion". Ultimul exemplar disponibil (extrem de prafuit de la prea mult stat pe raft) a costat numai 5 lei, "o donatie din partea Polirom", cum au numit-o angajatele librariei.