Capitalul romanesc cade primul sub sabia inconstientei politice. Cum comentati?

Ziarul Financiar 08.10.2009

Marile firme cu capital romanesc incep sa cada, in timp ce politicienii sunt surzi la cererile mediului de business.



Intrarea in insolventa a magazinelor Leonardo, un business de 135 de milioane de euro si peste 2.500 de angajati, reprezinta cea mai severa lovitura primita de retailul romanesc in 2009, atat prin prisma dimensiunii afacerii, cat si prin faptul ca Leonardo era una dintre putinele marci romanesti create dupa 1989 care a iesit pe pietele externe.

De partea cealalta, statul amana de cateva luni reducerea cheltuielilor cu personalul cu 15%, masura ceruta de FMI. Masura, care trebuia sa intre in vigoare inca din aceasta luna, nu poate fi pusa in aplicare intrucat a fost atacata la Curtea Constitutionala, iar bugetarii au declansat miscari de protest impotriva deciziei care ar putea aduce cateva sute de milioane de euro la buget.

"In mod normal agenda politica in astfel de situatii ar trebui sa fie marcata profund de eforturile de a actiona parghiile potrivite pentru catalizarea redresarii. Economia sufera masiv, iar redresarea este foarte dificil de estimat. Revenirea pietei interne nu poate avea loc fara un sprijin puternic si o actiune concertata a intregului sector public" , a declarat Codrut Pascu, managing partner al companiei Roland Berger.

Afacerea fondata de Florin Panea la Oradea a acumulat datorii de peste 100 de milioane de euro si nu a mai facut fata presiunii creditorilor. Leonardo a intrat in reorganizare judiciara, desi proprietarul afacerii a taiat drastic din costuri in acest an: a inchis 30 de magazine si a disponibilizat 600 de oameni, adica peste 20% din angajati.

Astfel, in timp ce Romania a ajuns la a doua "varianta" de guvern in mai putin de un an, un guvern amenintat cu motiunea de cenzura, businessul romanesc se prabuseste: afacerea PIC a fratilor Penescu din judetul Arges, un grup cu vanzari de 155 mil. euro si 3.000 de angajati in 2008, trece printr-un proces de reorganizare, dar nu reuseste sa reziste fara masuri drastice.

Familia Penescu a anuntat ca va inchide magazinele din Braila si Oradea si va reduce cu cel putin 1.000 de persoane numarul angajatilor. Tot in retailul alimentar, Spar - business controlat de fratii Ioan si Floare Cuc din Arad - a intrat in insolventa si a inceput sa vanda din magazine, iar Trident din Sibiu trece printr-un proces similar. Si actionarii romani ai Mondex Sibiu, cel mai mare producator de ciorapi, au anuntat ca vor inchide cel putin 30 de magazine in timpul procesului de insolventa, in timp ce familia Fughina a inchis deja aproape 80 de magazine specializate in vanzarea de calculatoare si componente.

Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, 80% dintre oamenii de la carma companiilor private din Romania (sectorul care genereaza cele mai mari venituri din taxe la bugetul de stat) spun ca sprijinul pe care-l asteptau din partea autoritatilor publice a fost neadecvat.

"Din cele mai importante 10 masuri percepute ca fiind necesare in aceasta perioada de criza, 8 nu au produs niciun efect semnificativ", sintetizeaza Pascu rezultatele studiului realizat in septembrie.