Miscare soc pe piata asigurarilor: unul dintre cei mai influenti oameni din domeniu, Constantin Toma pleaca de la Omniasig

Autor: Sorin Pâslaru 08.10.2009

Unul dintre cei mai puternici oameni din industria asigurarilor se va retrage de la conducerea companiei pe care a creat-o.



Constantin Toma (desen), 48 de ani, unul dintre cei mai puternici oameni din industria asigurarilor, director general al Omniasig de 14 ani, ar putea sa renunte la aceasta pozitie in curand, afirma surse de pe piata asigurarilor. Informatia a fost confirmata de Vienna Insurance Group.

"Vienna Insurance Group este in negocieri cu domnul Toma pentru a-si finaliza mandatul la sfarsitul acestui an", a spus Alexander Jedlicka, responsabil de PR al companiei Vienna Insurance Group.

Toma a fost ales ieri presedinte al grupului de firme care vor gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor, chiar daca Omniasig, controlata de Vienna Insurance Group, nu face parte din acesta.

Sursele citate afirma ca aceasta ar fi calea prin care unul dintre cei mai longevivi directori ai unei mari companii de asigurari din Romania, care a contribuit practic la crearea unei piete de 2 miliarde de euro, se va retrage din pozitia de CEO al Omniasig.

Omniasig este prima firma de pe piata asigurarilor generale, cu afaceri de 328 milioane de euro si un profit de 38 milioane de euro anul trecut.

Constantin Toma afirma insa ca informatiile nu sunt decat "simple speculatii". "Dar daca se va schimba ceva in curand o sa va informez", a spus ieri el la solicitarea ZF. Din grupul de firme care va gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor sub numele de PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor - nu fac parte cele mai mari grupuri de asigurari din Romania - Vienna Insurance Group, care detine companiile Omniasig, Asirom si BCR Asigurari, si Allianz-Tiriac.

"Inca se discuta daca Vienna Insurance Group va intra in aceasta afacere. Nu este luata o decizie finala", a explicat Constantin Toma.

El a intrat in PAID ca si reprezentant al unei companii de asigurari controlata de Efraim Naimer, un om de afaceri israelian care a reprezentat fondul de investitii israelian TBIH in perioada in care acesta a fost actionar la Omniasig.

Omniasig a fost preluata de la TBIH de catre austriecii de la Vienna Insurance Group, fost Wiener Staedtische. Miscarea a facut parte din ofensiva capitalului austriac pe piata financiara romaneasca. VIG a ajuns acum sa controleze un grup de trei mari companii, dupa ce a preluat Asirom si BCR Asigurari.

Constantin Toma a creat de la zero compania Omniasig in 1995, la 34 de ani, si a adus-o la afaceri de peste 300 de milioane de euro.