Topul celor mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 08.10.2009

1. CA al BNR, investit prin vot majoritar de Parlament. Cele doua Camere ale Parlamentului au votat, joi, cu voturi 251 "pentru" si 42 "impotriva" noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Parlamentul a votat lista celor noua membri in intregul acesteia, asa cum a fost propusa de Comisiile de buget-finante dupa audierile celor nominalizati de partidele parlamentare.

Cei noua membri ai CA al BNR investiti de Parlament, inclusiv cu functiile pe care urmeaza sa le detina, sunt Mugur Isarescu - presedinte al CA al BNR si guvernator al BNR, Florin Georgescu - prim-viceguvernator al BNR, membru al CA, Bogdan Olteanu - viceguvernator al BNR, membru al CA, Cristian Popa - viceguvernator, membru al CA, Dinu Marin, Nicolae Danila, Virgil Stoenescu, Agnes Nagy si Napoleon Pop - membri ai CA al BNR.

2. Scriitoarea de origine romana Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2009. Premiul Nobel pentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine romana Herta Muller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viata sub dictatura comunista in Romania, a anuntat, joi, comitetul Nobel.

Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "care, cu concentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celor deposedati".

Nascuta in judetul Timis din parinti svabi, Herta Muller a urmat studii de limba germana si literatura romana la Universitatea din Timisoara.

Muller a parasit Romania impreuna cu sotul ei, nuvelistul Richard Wagner, in 1987, traind pana in acest moment in Berlin.

Herta Muller este a 12-a femeie care a castigat un premiu Nobel, de la acordarea acestora, in 1901.

In valoare de 10 milioane coroane suedeze (aproape un milion de euro), premiul Nobel este acrodat "persoanei care a realizat cea mai uimitoare lucrare de literatura in directia idealului", asa cum a cerut Alfred Nobel in testamentul sau.

3. Enache Jiru renunta la imputernicirea de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea. Seful comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea (FP), Enache Jiru, a renuntat la imputernicirea acordata de Adunarea Generala a Actionarilor Fondului de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton.

Informatia a fost facuta publica de reprezentantii Fondului Proprietatea. Acestia nu au explicat care sunt motivele si implicatiile deciziei luate de Enache Jiru.

El a fost numit la conducerea comisie de selectie, primind sprijinul PSD, retragerea acestuia venind dupa retragerea partidului de la Guvernare.

4. Somajul continua sa urce: 6,9% in septembrie. Rata somajului a fost de 6,9% in septembrie, fata de 6,6% in luna august 2009 si 3,9% in aceeasi luna a anului 2008, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 625.140 de persoane, din care 276.444 femei.

5. Fondurile mutuale au strans 711 mil. lei de la investitori in trimestrul al treilea. Fondurile mutuale au inregistrat in trimestrul al treilea subscrieri nete record de 711 mil. lei (167 mil. euro) si au atras 20.000 de investitori noi, potrivit raportarilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Dupa primele noua luni ale anului, activele fondurilor au depasit 2,5 mld. lei (588 mil. euro), inregistrand o crestere de 165% fata de sfarsitul lui 2008.
Cea mai mare crestere au inregistrat-o fondurile monetare, ale caror active au crescut in primele noua luni de la 350 mil.

lei la 1,48 mld. lei, dupa ce au inregistrat subscrieri nete de 440 mil. lei doar in trimestrul al treilea.