Chisu, IFB Finwest: Evolutia pozitiva de pe Bursa a fost estompata de criza politica

Autor: Rares Jitianu 11.10.2009

Bursa a incheiat saptamana trecuta cu scaderi pe principalii indici, numai societatile de investitii financiare cunoscand un avans usor.

BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a inchis vineri in scadere cu aproape 0,5%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 0,4%. Indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a crescut cu aproximativ 0,6%, in conditiile in care numai SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au consemnat pierderi, de 1,7%, respectiv de 0,9%. Cel mai important avans din cadrul grupului, de aproape 2,8%, a fost inregistrat vineri de SIF Banat-Crisana (SIF1).

"Primul lucru pe care l-am observat in sedinta de tranzactionare de vineri a fost lichiditatea scazuta. Un astfel de rulaj ne poate arata faptul ca investitorii sunt atenti la ceea ce se intampla in piata si ca nu s-a concretizat inca o opinie clara, asteptandu-se inca sa se vada in ce directie va merge piata. Aceasta asteptare este indreptatita pentru ca incep sa fie raportate rezultatele financiare pe pietele externe, rezultate care de obicei sunt mai bune decat estimarile si pot avea un impact pozitiv asupra burselor", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de 18,6 mil. lei (4,3 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de 1,2 mil. lei (aproape 0,3 mil. euro). Investitorii si-au indreptat in sedinta trecuta atentia si catre instrumentele financiare cu venit fix, tranzactiile cu obligatiuni atragand vineri 4,9 mil. lei (1,2 mil. euro).

Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat de actiunile SIF Oltenia, tranzactiile cu titlurile societatii atragand 4,8 mil. lei (1,1 mil. euro), in vreme ce tranzactiile cu actiunile SIF Moldova (SIF2) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 2,5 mil. lei (0,6 mil. euro). Cele mai importante banci listate la Bursa, BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat vineri tranzactii cumulate in valoare de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro). Actiunile BRD au crescut vineri cu 0,8%, in vreme ce titlurile Banca Transilvania au avansat cu aproximativ 1,3%.

"Investitorii inca asteapta o evolutie pozitiva la noi, evolutie care a fost estompata si de criza politica. Apetitul investitorilor a scazut, adoptandu-se pozitii de asteptare. In ultimul timp pietele externe au inregistrat evolutii bune, insa Bursa de la Bucuresti nu a mai avut aceeasi putere de crestere. S-a resimtit practic o temere in piata", spune Chisu.

Pe plan international, indicele austriac ATX a crescut vineri cu 0,6%, in vreme ce indicele francez CAC-40 a scazut cu 0,2%, iar indicele german DAX cu aproape 0,1%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta trecuta in crestere cu 0,8%.

"In ultimele luni din acest an va conta in primul rand legea privind pragul de detinere la SIF-uri, cele mai importante companii de la Bursa, care ar putea influenta pozitiv piata de capital. In plus, rezultatele financiare ne vor arata cat de mult au fost afectate companiile romanesti in primele noua luni din acest an, urmand sa aiba de asemenea o influenta asupra Bursei", spune Chisu.

De urmarit saptamana aceasta: