Bancile austriece au retras din Est 3,3 mld. euro in primul semestru

Autor: Cristina Rosca 11.10.2009

Bancile austriece, care controleaza unii dintre cei mai mari creditori din Europa Centrala si de Est, au repatriat in primele sase luni ale anului fonduri de la filialele din strainatate in valoare de 3,3 mld. euro, potrivit bancii centrale a Austriei, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

In prima jumatate a anului trecut, bancile austriece au trimis in strainatate 27,5 mld. euro, fonduri ce au inclus sumele pe care unele grupuri, asa cum este cazul Erste si Raiffeisen International, le-au oferit subsidiarelor lor.

Erste Group, Raiffeisen International si Bank Austria detinuta de UniCredit sunt cei mai mari creditori dupa valoarea activelor din statele foste comuniste, regiunea cel mai puternic afectata de criza financiara mondiala, din cauza reducerii puternice a volumului exporturilor si secarii capitalului.

Principalii creditori ai Estului

Bancile austriece in ansamblu au oferit credite in valoare de 213 mld. dolari (156,7 mld. euro) clientilor din Europa Centrala si de Est, dintr-un total al imprumuturilor din regiune in valoare de 477 mld. dolari (323,5 mld. euro), devenind astfel cei mai mari creditori straini din zona, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.

Acest total nu cuprinde valoarea creditelor pe care Bank Austria le-a acordat in regiune, deoarece acestea sunt contorizate in contul Italiei.

Potrivit unor acorduri pe care le-au incheiat cu autoritatile locale si cu Fondul Monetar International, bancile si-au asumat angajamentul sa mentina deschise portile la creditare si sa nu se retraga din regiune. Cresterea volumului de creditare este practic inexistenta, in parte din cauza evaporarii cererii, insa exista perspective imbucuratoare, potrivit lui Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International.

Aceasta situatie a condus la limitarea sumelor aditionale necesare subsidiarelor, care in trecut au fost nevoite sa stranga tot mai multi bani pentru a face fata dezvoltarii rapide a procesului de creditare in regiune.

Previziuni mai optimiste

Inainte de izbucnirea crizei de pe piata creditelor, in Europa de Est bancile acordau credite pe banda rulanta, fara a analiza eligibilitatea clientilor. Populatia incepuse sa cheltuie, consumul devenind principalul motor al economiilor emergente din Est, iar creditele erau o metoda accesibila de a obtine bani.

Odata ce criza si-a aratat coltii, bancile au inchis de teama robinetul la credite. In prezent situatia se prezinta in termeni mai pozitivi, este de parere Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International. "Aversiunea fata de risc este in scadere, ceea ce inseamna ca bancile apeleaza din nou la creditarea interbancara si ofera, de asemenea, imprumuturi pe piata", a declarat directorul executiv al Raiffeisen International.

"Procesul de creditare, pana acum paralizat, incepe sa isi revina, desi conditiile sunt mult mai stricte."

Criza, o oportunitate pentru creditorii vestici

Criza financiara actuala ar putea reprezenta insa si o oportunitate pentru marii creditori europeni sa patrunda in Est.

Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est ar putea fi invadat de creditori de talie mare din Vest, precum Deutsche Bank, Santander sau HSBC, care ar putea profita de oportunitatile generate de criza, achizitionand activele rivalilor occidentali sau ale bancilor locale care se confrunta cu probleme. "Exista un numar de banci oferite spre vanzare, cel putin la nivel informal", a afirmat Debora Revoltella, directorul departamentului de analiza strategica de la UniCredit, cea mai mare banca din Europa de Est dupa volumul de active.

"Dar exista si un numar de banci care nu au intrat pe pietele din regiune deoarece nu au reusit sa construiasca francize. Printre acestea se numara Deutsche Bank sau bancile din Spania", a precizat Revoltella.

Oportunitatile nu vor intarzia sa apara, in conditiile in care bancile occidentale active in regiune incep sa se debaraseze de filialele din Europa emergenta si sa-si indrepte atentia asupra pietelor-mama.

UniCredit, Raiffeisen si Erste Bank conduc topul celor mai importante banci din regiune, fiind urmate de creditorii Societe Generale si KBC.

Creditorii austrieci domina sectorul bancar din Romania

Sistemul bancar din Romania nu a fost ferit de criza financiara, principalul sau dezavantaj fiind ca aproximativ 88% din piata este detinuta de banci straine. In topul celor mai mari zece banci din Romania exista doar doua banci romanesti: CEC Bank - creditorul controlat de stat - si Banca Transilvania.

Principalii creditori straini prezenti pe piata locala sunt grupurile austriece si cele grecesti. Primele patru pozitii in top dupa cota de piata in primul semestru al anului sunt ocupate de BCR - detinut de grupul austriac Erste, BRD - membra a grupului francez SocGen, Volksbank si Raiffeinsen, ambele subsidiare ale grupurilor austriece cu acelasi nume. BCR care este in continuare lider are o cota de piata de 20,4%. Celelalte doua grupuri austriece ce ocupa pozitiile 3 si 4 au cote de piata sub 7%, Volksbank detinand 6,8%, iar Raiffeisen 6%.