Mobius, Templeton: Actiunile romanesti sunt atractive, dar leul e supraevaluat

Autor: Vlad Nicolaescu 11.10.2009

Perceptia de pe pietele internationale privind Romania s-a imbunatatit in ultima perioada, in ciuda avertismentelor de la agentiile de rating, iar pietele emergente, inclusiv Romania, au perspective bune, considera Mark Mobius, seful diviziei de investitii pe piete emergente a companiei americane Franklin Templeton.

Mark Mobius, unul dintre cei mai influenti investitori de pe piete emergete, a spus intr-un interviu pentru ZF ca va porni in urmatoarele saptamani in cautarea unor posibile investitii in Romania pentru fondurile internationale pe care le administreaza. El este cunoscut ca globetrotter-ul pietelor emergente, avand in fiecare an sute de intalniri cu companii din destinatii considerate exotice pe pietele de capital, ca parte a procesului de selectie a investitiilor.

Mobius, impreuna cu o echipa de analisti, va avea mai multe intalniri in urmatoarele saptamani cu managerii catorva zeci de companii romanesti "pentru a gasi oportunitati de investitii pentru portofoliile administrate de Franklin Templeton".

Printre acestea, companii listate, dar si companii nelistate aflate in portofoliul Fondului Proprietatea: Petrom, BRD, Banca Transilvania, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica si complexurile energetice de la Turceni si Craiova. "Vom avea in echipa si specialisti in investitii de private-equity pentru companiile nelistate cu care vom avea intalniri", precizeaza Mobius.

Franklin Templeton este castigatorul contractului de administrare a Fondului Proprietatea, dar semnarea propriu-zisa a contractului dintre companie si reprezentantii guvernamentali treneaza de cateva luni. In privinta Fondului Proprietatea, Mobius este rezervat in declaratii. "Asteptam semnarea de catre guvern a contractului de administrare si de aceea nu dorim sa facem declaratii in privinta Fondului. Dupa aceea va vom putea oferi mai mule detalii", spune el.

Investitii de 2 miliarde de dolari in Europa de Est

Romania a atras pana acum doar o mica parte din investitiile Franklin Templeton in regiune. "Avem investitii de 2 miliarde de dolari in Europa de Est, din care o suma mica este investita in Romania. Deocamdata nu am luat nicio decizie privind investitii suplimentare in Romania, dar cautam noi oportunitati", spune Mobius. "Nu avem o limita pentru investitiile in Romania, dar lichiditatea de pe piata este redusa si sunt putine companii listate. Ne-am bucura sa vedem mai multe companii listate pe piata."

Fondurile destinate pietelor emergente administrate de Franklin Templeton detin actiuni in companii cum sunt Petrom, BRD sau Vimetco (actionarul majoritar al Alro Slatina, listat la Bursa din Londra). "Suntem interesati de sectorul energiei si de cel bancar si ne uitam la posibilitatea de a largi lista companiilor in care investim."

Atitudinea managerilor fata de actionari reprezinta de altfel una din principalele criterii dupa care Mobius selecteaza companiile unde investeste. "Suntem preocupati de guvernanta corporatista, de felul cum companiile isi trateaza investitorii. Stim ca asta e o problema in Romania, dar guvernanta corporatista e o problema peste tot in lume", spune Mark Mobius. Cu o experienta de peste 30 de ani, el este unul din cei mai influenti investitori de pe pietele emergente.

"Filozofia noastra de investitii este sa cumparam actiuni pentru un orizont de cinci ani. Exista actiuni pe care le avem in portofoliu de 20 de ani, dar cautam companii care sa isi poata creste valoarea intr-un orizont de cinci ani."

Perspective bune pentru piata romaneasca, in ciuda agentiilor de rating

Mobius spune ca este optimist in privinta pietelor pentru perioada urmatoare "Pe piete exista o cantitate tot mai mare de bani, iar pietele sunt foarte departe de maxime".

El considera ca si piata romaneasca ofera perspective bune, dar, ca investitor international, este preocupat de riscul valutar.

"Cred ca actiunile romanesti se tranzactioneaza in prezent la valori atractive. Pe de alta parte, o problema este faptul ca leul este supraevaluat. Din punctul de vedere al paritatii puterii de cumparare leul este supraevaluat pe piata valutara. Pe de alta parte, dobanzile din Romania sunt inca mari, iar asta contribuie la sustinerea cursului la aceste valori. Evolutia cursului va depinde pana la urma de cum va evolua inflatia", spune Mobius.

Desi agentiile de rating au tras in ultima perioada mai multe semnale de alarma in privinta Romaniei, seful investitiilor pe piete emergente de la Franklin Templeton spune ca perceptia privind Romania s-a imbunatatit.

"Ne uitam la ce spun agentiile de rating, dar ne uitam in principal la spread-ul obligatiunilor romanesti pe pietele internationale. In ultima perioada acesta a scazut, ceea ce este un lucru bun", spune el.

Spread-ul se refera la prima de randament cu care se tranzactioneaza obligatiunile romanesti fata de un randament de referinta cum ar fi cel la obligatiunile germane sau americane si reflecta perceptia pietelor asupra riscului investitiilor in Romania.

"Au fost cateva atentionari de la agentiile de rating in ultima perioada privind posibilitatea de scadere a riscului de tara, dar noi suntem increzatori ca politicile economice din Romania vor fi unele pozitive, iar acordul cu FMI va fi dus la bun sfarsit", spune Mobius.

El lucreaza la Fraklin Templeton din 1987 si administreaza in prezent portofolii de pe pietele emergente in valoare de circa 25 de miliarde de dolari prin cele 15 birouri deschise de companie pe astfel de piete.