Pentru CEC, Bancpost, Intesa, Piraeus, Emporiki si Credit Europe, garantia statului a fost degeaba la "Prima Casa"

Autor: Liviu Chiru 12.10.2009

Plafoanele de garantare primite de bancile participante la "Prima casa" vor fi revizuite, in conditiile in care unii jucatori au dat foarte putine credite sau chiar deloc, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare, insa fara sa precizeze si cum va fi pusa in practica decizia.

"Le vom lua acestor banci sumele alocate si le vom redistribui catre alte banci care s-au miscat mai bine. Sunt trei banci care nu au acordat niciun euro si alte patru banci care au consumat intre 0,1% si 3% din fondurile rezervate", a declarat Saramet, citat de Mediafax, intr-o conferinta de presa fulger organizata vineri la sfarsitul unei vizite a premierului Emil Boc la sediul Fondului de Garantare.

Prin aceasta masura, plafoanele acordate pentru sapte din cele 19 banci participate la program vor fi retrase, suma totala implicata urcand la 220-280 de milioane de euro. Fondul nu a comunicat oficial pana acum bancilor nicio decizie privind modul sau cuantumul revizuirii plafoanelor. In urma cu cateva zile, Fondul ceruse insa bancilor sa prezinte prognoze privind evolutia activitatii de creditare in urmatoarele trei luni.

Pana acum, Fondul a aprobat peste 4.700 de dosare de credit, cu o valoare cumulata de 220 de milioane de euro. Inca 5.200 de dosare sunt in analiza, media de procesare fiind de 150 de contracte pe zi. Guvernul a alocat garantii de un miliard de euro pentru programul "Prima casa". Potrivit unei evaluari transmise Fondului Monetar International, programul se va desfasura pana la sfarsitul anului 2010.

Saramet nu a prezentat vineri mai multe detalii privind bancile vizate pentru retragerea plafoanelor. Surse oficiale citate de Mediafax au aratat ca pe lista figureaza CEC Bank, Bancpost, Intesa Sanpaolo, Piraeus Bank, Emporiki Bank si Credit Europe. Oficialii Fondului de Garantare nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii pe aceasta tema.

"Cele 90 de zile care au expirat (de la debutul programului, n. red.) au inclus insa si o perioada de 30 de zile in care conventia de garantare si cadrul legislativ au fost discutate si modificate, avand in vedere anumite lipsuri si riscuri inacceptabile pentru banci", subliniaza Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost. Banca a primit pana acum 150 de cereri pentru programul "Prima casa", din care 70 sunt preaprobate. Banca avea un plafon de garantii de 34,2 milioane de euro.

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, spune ca banca pregateste o oferta mai atractiva pentru creditul in lei, in conditiile in care a acordat pana acum mai putin de 100 de imprumuturi. "Noi am avut intotdeauna o solicitare destul de mare. Au venit 15.000 de oameni sa se intereseze, avem 400 de dosare in analiza. Sper ca, incet-incet, lumea sa ajunga la concluzia ca imprumuturile in lei sunt mai sigure", spune Ghetea. El subliniaza ca in prezent dobanda la euro este la minime istorice, astfel ca perspectivele sunt de crestere, iar atunci clientii vor avea de suportat rate mai mari.

La Intesa Sanpaolo sunt in lucru dosare pentru credite prin"Prima casa" in valoare de aproape 7,8 milioane de euro, potrivit oficialior bancii.

"Pana la sfarsitul anului obiectivul este sa atingem 60%-65% din plafon, adica 25 de milioane de euro", afirma oficialii Intesa Sanpaolo. Reprezentantii Piraeus Bank si Credit Europe Bank nu au comentat informatiile. Emporiki Bank nu a inceput sa vanda credite prin "Prima casa", lucrand inca la proceduri, insa ar dori sa-si pastreze plafonul.