CEC si Eximbank asteapta alti bani de la stat, dar nu reusesc sa plaseze catre clienti nici fondurile de care deja dispun

Autor: Liviu Chiru 11.10.2009

CEC Bank si Eximbank - cele doua banci prin care guvernul anunta la inceputul anului ca vrea sa impulsioneze finantarea mediului privat - nu reusesc sa utilizeze nici fondurile pe care le detin pentru creditarea clientilor, dar continua sa ceara suplimentarea capitalurilor.

CEC Bank se afla acum in situatia de a-si pierde cel putin o parte din plafonul de 68,5 milioane de euro, primit in cadrul programului guvernamental "Prima casa", dupa ce a reusit sa acorde mai putin de 100 de credite, fata de un total de peste 4.700 de dosare de credit avizate de Fondul de Garantare. CEC s-a limitat la acordarea de credite in lei.

"Nu mergem sa ne batem cu 18 banci care au resurse foarte ieftine in euro", isi motiveaza Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, optiunea de a se concentra pe creditul in lei.

Seful CEC Bank afirma ca banca a gasit insa alte canale de crestere, in zona finantarii firmelor mici si mijlocii (IMM) si a afacerilor din agricultura. "Noi am dat credite la IMM, avem o crestere cu 36,9% a soldului de la inceputul anului. Avem alte nise. Desi la un moment dat eram banca pentru populatie, acum suntem o banca pentru IMM-uri."

"Bancile de stat nu au expertiza deosebita in a oferi credite, nu au oamenii necesari si nici platformele tehnologice. Conducerea este politizata, nu creata pe criterii de performanta. Nu aveau cum sa faca fata la aceasta provocare", spune Matei Paun, managing partner al bancii de investitii BAC Investment Romania. El noteaza ca in Polonia sau Ungaria exista banci de stat performante, insa abordarea a fost diferita.

Eximbank si-a majorat de la inceputul anului expunerea totala, sub forma de finantari si garantii acordate clientelei, cu 22%, pana la aproximativ un miliard de lei (237 mil. euro). Desi Eximbank are la dispozitie un plafon de 60 mil. euro pentru acordarea de garantii pentru creditele contractate de firme, din iunie si pana la inceputul lui octombrie nu a incheiat niciun contract.

Pe de alta parte, guvernul nu a reusit pana acum sa convinga Comisia Europeana ca majorarea capitalului celor doua banci este necesara pentru sustinerea creditarii afacerilor din mediul privat, care se evapora din lipsa de finantari.