Opinie Ioana David: Abia acum incepe lupta pentru supravietuire in industria farmaceutica

Autor: Ioana David 13.10.2009

Piata farmaceutica s-a tinut departe, cel putin pana la acest moment, de insolventa, falimente sau taieri masive de personal. Daca in alte domenii, companii cu rezonanta depun armele in fata creditorilor, industria farmaceutica pare sa fi tras lozul norocos. "Criza" s-a resimtit intr-o diminuare a ritmului de crestere in primele sase luni ale anului (respectiv o usoara scadere in euro), iar principalii jucatori sunt in sumele bugetate pentru aceasta perioada.

Piata farmaceutica a crescut puternic in ultimii ani, in special pe seama sumelor tot mai mari alocate de stat pentru medicamente gratuite si compensate, dublandu-se in numai patru ani pana la circa 2 mld. euro. Farmaciile, ultima veriga pana la consumatorul final, s-au inmultit si ele, insa numai in orasele mari.

Tendinta de crestere agresiva a numarului de farmacii s-a temperat in acest an, cand companiile au inceput sa se uite la relocarea unitatilor din zonele cu trafic redus. Au aparut si primele inchideri, insa acestea se pot numara pe degete.

Pana acum criza nu a facut victime in industria farmaceutica, dar trimestrul patru se anunta cel mai dificil din ultimii ani. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a marit termenele la care deconteaza medicamentele gratuite si compensate, astfel ca farmaciile vor ramane fara lichiditati cel putin o luna. Daca pana acum, distribuitorii tineau multe farmacii in viata prin discounturi acordate, pe care la randul lor le primeau de la producatori, lucrurile incep sa se schimbe.

Ministerul Sanatatii impune producatorilor sa returneze intre 5 si 11% din rulajul pe care il fac pe medicamente gratuite si compensate la bugetul sanatatii, ceea ce pentru ei inseamna o reducere a pretului cu procentul proportional. Dar si reducerea discounturilor. Distribuitorii renunta deja la livrarile de marfa catre farmaciile care au probleme cu platile, iar industria farmaceutica va incepe sa se resimta dupa mai multi ani de crestere agresiva. Momentul din 2008 al grevei distribuitorilor, cand acestia nu au mai livrat timp de cateva saptamani, s-a finalizat cu pierderi de cateva procente din cifra de afaceri la finalul anului, insa nu a lasat urme adanci pe fata industriei.

Spre sfarsitul anului sau inceputul anului 2010 probabil ca sute de farmacii vor da faliment si vor atrage cu ele si distribuitorii regionali, de talie mica. Intreaga industrie se va resimti, si abia atunci va incepe lupta pentru supravietuire printre jucatori.

Lipsa fondurilor pentru sanatate si intarzierile de sute de zile la plata facturilor nu sunt ceva nou in industrie. Marii distribuitori gaseau in acei ani resursele pentru a-si continua businessul. Le vor gasi si acum.

Ioana David este redactor al ZF pe industria farmaceutica