10.000 de euro de la BERD pentru plan de afaceri sau studii de fezabilitate

Autor: Adriana Rosoga 13.10.2009

Firmele romanesti pot primi o finantare nerambursabila de la BERD de pana la 10.000 de euro pentru servicii de consultanta pentru realizarea planului de afaceri, studii de fezabilitate, studii de marketing sau implementarea sistemelor de management al calitatii.



Companiile care au mai putin de 500 de angajati si o cifra anuala de afaceri de pana la 25 mil. euro pot obtine finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro pentru consultanta prin "Programul de finantare a consultantei in afaceri BAS Romania", un program finantat de Ministerul Finantelor din Austria si implementat de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare). "BAS Romania ofera granturi reprezentand 50% din costul total net al proiectului finantat, dar nu mai mult de 10.000 de euro, spune Daniela Marin, directorul programului BAS Romania (Business Adivisory Services).

Programul are un buget de circa 1,3 milioane de euro, din care au fost cheltuiti 750.000 de euro pentru finantarea a 134 de proiecte.

Beneficiarii programului sunt numai firmele private cu capital majoritar romanesc care activeaza pe piata de cel putin doi ani.

Pentru a avea acces la bani, solicitantul trebuie sa completeze in prealabil o cerere care poate fi obtinuta de la sediul BAS Romania sau de pe site-ul (basromania.ro) pe baza careia se verifica eligibilitatea solicitantului. Termenul de raspuns este de maxim cinci zile lucratoare.

Principalele documente pe care trebuie sa le prezinte firma care solicita finantarea sunt bilantul pe doi ani si un certificat de la Registrul Comertului din care sa reiasa ca structura capitalului este majoritar romaneasca.

Nu se face o selectie a proiectelor, singurul aspect urmarit fiind indeplinirea criteriilor de eligibilitate.

"Totodata, pe langa fondurile nerambursabile, Programul BAS ofera solicitantilor sprijin in selectarea celor mai buni consultanti pentru rezolvarea problemelor specifice cu care se confrunta, asista beneficiarii pe tot parcursul proiectului si asigura rambursare rapida la finalul proiectului", mai spune Daniela Marin.

Solicitantul fondurilor poate sa propuna firma de consultanta cu care doreste sa lucreze sau poate apela la baza de date a BAS Romania, conditia fiind ca firma respectiva sa aiba acreditare pentru tipul de proiect pentru care doreste colaborare.

Principiul de recuperare a banilor este decontul. Solicitantul trebuie sa finalizeze proiectul cu firma de consultanta, plateste consultantul, depune cererea de rambursare si in maximum cinci zile primeste jumatate din suma cheltuita, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

O firma poate sa solicite finantare prin programul BAS pentru mai multe proiecte de consultanta.

"Programul BAS poate finanta un singur proiect la un moment dat pentru aceeasi companie. Un nou proiect poate fi finantat numai dupa postmonitorizarea proiectului anterior, realizata la un an de la finalizarea acestuia", explica directorul programului BAS Romania.

Nu sunt eligibile proiectele din agricultura primara (mai putin servicii de consultanta legate de productie, prelucrare si comert), dezvoltare imobiliara, servicii financiare, tehnica militara, jocuri de noroc sau tutun.

Printre companiile care au primit finantare prin programul BAS se numara producatorul de cosmetice Elmiplant, furnizorul national de instalatii electrice si de telecomunicatii Electrogrup, compania de formare continua si consultanta Exec-Edu creata de Asebuss, Fresco Proiect, care ofera dotari profesionale pentru industria alimentara si hoteliera sau website interactiv Metropotam.ro.

Printre primele companii care au solicitat fonduri de la BAS Romania este producatorul de cosmetice Elmiplant, care a fost cumparat la sfarsitul lui 2007 de Sarantis Romania, filiala locala a distribuitorului elen de cosmetice Sarantis, pentru 6,5 mil. de euro. Elmiplat a solicitat finantare pentru un proiect ce a avut ca obiectiv redefinirea identitatii unei linii de produse si a constat intr-un proiect de rebranding pentru gama Bioten. Proiectul de consultanta a inclus o cercetare de piata si o analiza a liniei de produse comparativ cu principalele produse concurente, urmate de sugestii privind noua pozitionare si identitate pentru Bioten. Conform datelor furnizate de reprezentantii BAS, in urma rebrandingului pe gama Bioten vanzarile au crescut cu 200%. Elmiplant a mai dorit sa colaboreze cu noi, insa in urma preluarii capitalul majoritar nu mai era romanesc, deci nu mai indeplinea conditiile de eligibilitate", spun reprezentantii BAS Romania.

Exec-Edu, companie de formare continua si consultanta creata de Asebuss in 2005, a depus o cerere de finantare in iunie 2008, pentru un proiect in valoare de peste 20.000 de euro, care a avut in vedere redefinirea strategiei de marketing si comunicare. Prin proiect compania a urmarit crearea unei identitati puternice pentru noul brand Exec-Edu si cresterea notorietatii sale pe piata programelor de instruire. Durata proiectului a fost de sase luni. Conform reprezentantilor companiei, un rezultat concret si imediat al implementarii proiectului a fost cresterea cifrei de afaceri cu 50% in primele patru luni ale anului de studii 2008-2009, fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Compania Fresco Proiect, care ofera dotari profesionale pentru industria alimentara si hoteliera, a cerut finantare in iulie 2007 pentru un raport de diagnoza si suport pentru reorganizare-restructurare, cu o valoare de 11.696 de euro.

"Rezultatele s-au materializat in mai multe proiecte cu derulare diferita in timp care au fost prioritizate in functie de impactul la nivelul organizatiei, resurselor materiale si mai ales umane din companie. Unele dintre proiecte sunt si acum in derulare, altele nici nu au fost inca atacate", spune Mugurel Paun, directorul general al Fresco Proiect.

Compania a depus la un an de la prima solicitare un al doilea proiect, pentru un studiu de piata: "Piata romaneasca de furnizori de echipament profesional de bucatarie", cu o valoare de 19.980 de euro.

Pasii pentru obtinerea banilor:

Cine poate primi finantare:

Ce proiecte nu sunt eligibile: