Cine a primit fonduri de la UE

Ziarul Financiar 13.10.2009

Cum a primit 140.000 de euro de la UE o firma de proiectare si arhitectura

Compania Emo, din Vaslui, care ofera servicii de proiectare si arhitectura pentru constructii, a primit in august 140.000 de euro de la UE, suma pe care a solicitat-o pentru achizitionarea unui server, a unor multiplicatoare de mare capacitate, a unui ploter, softuri, scanner, calculatoare si un generator de energie electrica.

Proiectul "Dezvoltare capacitate prestari servicii SC Compania Emo SRL Vaslui", care are o valoare totala de 238.000 de euro, a fost depus in 2008 in luna mai si a fost semnat pe 30 mai anul acesta. Proiectul a fost conceput intr-o singura etapa, aceea de achizitionare a echipamentelor, astfel ca Ovidiu Opacinschi, directorul general al Companiei Emo, a depus cererea de rambursare la ADR Nord-Est (Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est) in luna iunie. "In august am primit cei 140.000 de euro. Nu ma asteptam asa repede sa primim banii", spune directorul companiei Emo.

El precizeaza ca un avantaj a fost faptul ca inca din momentul in care a fost instiintat de aprobarea proiectului a cautat ofertele cele mai bune pentru a achizitiona aparatura si software-ul din proiect. "Am avut si avantajul ca am gasit firmele de unde sa facem achizitii inainte de a semna contractul, astfel incat totul s-a derulat foarte repede."

Echipamentele au fost achizitionate de la mai multe firme din Uniunea Europeana. "Am dotat firma la cel mai inalt nivel tehnologic. Aveam nevoie de tehnologie moderna pentru sediul pe care l-am construit pentru firma acum cativa ani. In urma implementarii proiectului imi va creste calitatea si productivitatea muncii", precizeaza Copacinschi.

Firma are 15 angajati, ingineri si arhitecti, din care cinci locuri de munca au fost create in urma proiectului cu banii europeni. Anul trecut, compania Emo a rulat afaceri de peste 500.000 de euro, insa in acest an directorul companiei asteapta o reducere a acestora.

"Cifra de afaceri va scadea in acest an. Cu toate acestea, aceasta perioada de criza este buna pentru implementarea proiectului deoarece este mai putin de lucru si avem mai mult timp la dispozitie pentru a ne obisnui cu programele si cu tehnologia. Este important ca oamenii sa se obisnuiasca cu tehnologia. In acest sens, facem training cu persoane de la firmele de unde am achizitionat tehnologia sau softurile", explica directorul companiei Emo.

Printre clientii companiei se numara consiliile locale, agentii economici privati, asociatiile, in principal din zona Moldovei.

"Am facut chef, nu imi venea sa cred ca am reusit sa primesc 12.000 de euro de la UE"

Mihaela Marcu, fondatoarea companiei Bia-Film din Lugoj specializata in productia si distributia de rochii de mireasa, a primit 12.000 de euro de la UE pe 10 august, reprezentand banii pe care i-a cheltuit pentru modernizarea atelierului de croitorie.

Aceasta este prima din cele doua etape ale proiectului cu o valoare de 35.000 de euro pe care Mihaela Marcu l-a depus la ADR Vest (Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest) anul trecut in iunie.

"Nu mi-a venit sa cred ca am primit cei 12.000 de euro. Am cheltuit destul de multi bani si am intampinat greutati cu acest proiect. Am avut momente cand am vrut sa renunt cu atatea hartii cate mi-au fost cerute. Iar in momentul in care am primit banii am facut chef, nu imi venea sa cred ca am reusit. Daca te zbati, ai rabdare si ai nervi de otel, reusesti", spune Mihaela Marcu, care din 2003 conduce afacerea cu rochii de mireasa.

Proiectul "Pentru cele mai frumoase nunti "rochii de mireasa unice prin dotari europene" a fost depus pentru modernizarea atelierului de croitorie si dotarea acestuia cu masini de cusut, mese de calcat, precum si pentru achizitionarea unui soft pentru computer care sa ajute la realizarea tiparului pentru rochii si un ploter pentru taierea tiparelor. Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor". "Contractul a fost semnat anul acesta pe 10 martie, iar implementarea am gandit-o in doua etape. Banii i-am solicitat pentru modernizarea atelierului de confectionat rochii de mireasa si mobilarea acestuia. Prin proiect ceream achizitionarea a 2 masini de cusut si 4 mese de calcat semi-industriale, achizitionarea unui soft pentru computer care sa ne ajute in realizarea tiparului pentru rochii care ma ajut sa fac economie la materiale si un ploter pentru taierea tiparului", spune Marcu.

Valoarea proiectului este de 35.000 de euro, din care 21.000 de euro sunt fonduri europene. Prima etapa s-a derulat in perioada 10 martie - 16 iunie si a constat in amenajarea atelierului, iar investitia a fost de 12.000 de euro. "Nu este un proiect cu o valoare foarte mare si din surse proprii am reusit sa implementez prima parte a proiectului. Pe 15 iunie am depus dosarul pentru returnarea banilor, iar pe 10 august i-am primit. Daca nu erau fondurile europene, as fi realizat mai greu investitia", spune Mihaela Marcu.

A doua etapa a proiectului este in derulare si consta in achizitionarea masinilor de cusut si a meselor de calcat care sunt aduse de la o firma din Bucuresti.

Compania Bia-Film a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 80.000 de euro si are opt angajati. "Anul trecut am dublat cifra de afaceri fata de 2007, iar anul acesta asteptam o crestere cu 15%. In urma implementarii proiectului cu fonduri europene vom mai crea doua locuri de munca pana la sfarsitul anului", precizeaza directorul general al Bia Film.

Mihaela Marcu spune ca rochiile de mireasa produse in atelierul sau sunt vandute prin intermediul celor doua magazine proprii din Lugoj si Timisoara, dar si in magazine partenere din Sfantul Gheorghe, Hunedoara sau Brasov. "Vrem sa mai deschidem un magazin in Deva", spune Marcu.

Ea intentioneaza ca anul viitor sa depuna un alt proiect pentru constructia unui restaurant cu sali de nunti pe un teren pe care il are in proprietate.

Incepand cu luna august anul acesta se va deschide o noua sesiune de depunere de proiecte pentru bani europeni, in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", iar mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul inforegio.ro.

Cum a primit o clinica privata de chirurgie din Cluj primii 15.000 de euro de la UE

Clinica privata de chirurgie Artis 3 din Cluj-Napoca care anul trecut a rulat afaceri de peste 500.000 de euro a primit 15.000 de euro fonduri nerambursabile pentru modernizarea si dotarea unei sali de operatii. Firma Art Estet care detine clinica Artis 3 a depus anul trecut in iunie proiectul "Artis 3 - o clinica europeana intr-un oras romanesc de traditie" in cadrul Programului Operational Regional (POR), "Sprijinirea microintreprinderilor", proiect ce are o valoare totala de peste 80.000 de euro. Valoarea nerambursabila pe care firma trebuie sa o primeasca este de 45.000 de euro. "Proiectul a fost realizat pentru modernizarea si dotarea unei sali de operatii in cadrul clinicii. Aveam un singur bloc operator, iar acum vor fi doua. Chiar daca nu primeam fondurile europene am fi aplicat pentru un imprumut in banca si am fi realizat investitia", spune Ovidiu Ivan, asociatul Art Estet.

Aparatura a fost achizitionata prin licitatie de la firme din tara. "Aparatura este adusa din tarile UE. Cel mai scump aparat achizitionat prin intermediul proiectului este un aparat de anestezie care a costat aproape un sfert din valoarea proiectului", spune Ivan.

Proiectul a fost realizat in doua etape, pe parcursul a trei luni de zile, dupa ce firma a semnat in luna mai contractul cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (adrvest.ro). "Am finalizat proiectul si am primit prima transa de 15.000 de euro. Suntem in curs de a depune a doua cerere de rambursare pentru restul de 30.000 de euro. Din 70% cat trebuia sa primim din valoarea eligibila a proiectului ca fonduri nerambursabile am ajuns sa primim doar 45% deoarece valoarea proiectului a crescut fata de anul trecut din cauza diferentei de curs valutar. A durat foarte mult pana sa ne fie aprobat si semnat proiectul, am intocmit foarte multe dosare, acte care au fost cerute pe parcurs", mai precizeaza Ivan.

Firma are in prezent 10 angajati si 20 de colaboratori.

Cum a achizitionat o firma din Craiova echipamente si instrumente topogeodezice cu bani de la UE

Firma Toposurvey din Craiova, judetul Dolj care activeaza in domeniul geodezie, topografie, cadastru si care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 145.000 de euro a finalizat proiectul prin care a primit fonduri nerambursabile de 56.000 de euro pentru achizitionarea de echipamente si instrumente topogeodezice, calculatoare, laptopuri si software specializat.

Irinel Constantin Gresita, absolvent de aeronave care este administratorul si fondatorul Toposurvey, a depus in iunie anul trecut proiectul "Dezvoltarea capacitatii tehnice a firmei Toposurvey prin achizitionarea de echipamente moderne" in cadrul Programului Operational Regional "Sprijinirea microintreprinderilor".

Proiectul, cu o valoare totala de 95.600, a fost semnat in mai anul acesta si a avut o perioada de implementare de 4 luni. "Am avut o singura etapa pentru proiect deoarece vorbim doar de achizitie de echipamente. Am achizitionat in prima faza receptoare GPS, statii totale, nivela, in general echipamente si instrumente topogeodezice, iar in a doua etapa doua calculatoare, doua laptopuri si licente software", explica Constantin Gresita.

El spune ca a depus cererea de rambursare pe 7-8 august si a primit 56.000 de euro la sfarsitul lunii septembrie. "Cei de la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest (ADR Sud-Vest) au venit si au facut verificari la fata locului pentru a vedea daca s-au respectat pasii proiectului. Astfel, la sfarsitul lui septembrie am primit in cont fondurile europene."

Pentru partea de cofinantare, firma a obtinut un credit de 300.000 de lei pe o perioada de cinci ani prin CEC Bank. "Am mers la trei banci pana sa obtin credit", spune Gresita.

In urma finalizarii proiectului, au fost create trei locuri de munca. "Daca era sa facem investitia din banii nostri, luam doar o treime din echipamente pentru ca suma este destul de mare, avand in vedere ca vorbim doar de achizitie de echipamente."

Cum a luat 16.000 de euro de la UE un salon de infrumusetare din Suceava

Salonul de cosmetica si infrumusetare corporala Michelle din Suceava, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 18.000 de euro, a primit de la UE peste 16.000 de euro pentru achizitionarea unui aparat de ultima generatie pentru combaterea celulitei, a unui aparat utilizata in tratamente corporale SPA, un calculator si un soft special pentru saloanele de infrumusetare.

"Ne orientam catre o afacere pe termen lung, cu investitii in echipamente performante, care sa ne diferentieze in fata competitorilor si care sa genereze venituri si sa ocupe o cota importanta de piata, avand in vedere exigenta crescanda a publicului si tendinta de aliniere la standardele europene.

Acest lucru este greu de realizat din surse proprii, echipamentele sunt costisitoare si atunci am decis sa apelam la fonduri europene prin Programul Operational Regional", spune Simona Cosovanu, actionar al salonului Michelle, care impreuna cu sotul sau a deschis primul cabinet de cosmetica in urma cu sase ani.

Proiectul a fost intocmit impreuna cu doi experti contabili cu experienta si vizeaza dotarea salonului cu echipamente si tehnologii de ultima generatie si se numeste "Un plus de sanatate si frumusete". "Achizitionarea echipamentelor si tehnologiilor performante va oferi clientilor servicii noi care in prezent nu sunt disponibile in municipiul Suceava", explica actionarul salonului Michelle.

Prin intermediul proiectului au fost achizitionate un aparat Cellu M6 utilizat in combaterea celulitei si Capsula Dermalife Spa-Jet utilizata in tratamente corporale SPA. De asemenea, a fost achizitionat un calculator, un soft special pentru saloanele de infrumusetare, precum si o licenta. "Este foarte important ca o imagine buna si reputatia unui salon sa fie mentinute prin investitii in tehnologie si produse de ultima generatie", spune Simona Cosoveanu.

Valoarea totala a proiectului este de 191.587 de lei (circa 45.000 de euro), din care 112.795 de lei (16.000 de euro) reprezinta banii pe care salonul Michelle i-a primit de la UE. Cei doi actionari au depus proiectul anul trecut la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est cu sediul in Piatra Neamt (adrnordest.ro). Contractul cu Autoritatea de Management care este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a fost semnat in aprilie 2009, iar termenul de implementare a fost de trei luni.

In prezent, firma a achizitionat echipamentele pe care le-a achitat integral si a depus la sfarsitul lunii iulie 2009 cererea de rambursare. "Contributia proprie a fost asigurata din surse proprii, iar pentru partea care urmeaza sa o incasam ca "asistenta financiara nerambursabila" in suma de 112.795 lei, am reusit sa contractam un credit pe termen scurt la BCR Suceava. Impactul finantarii asupra activitatii salonului este crearea de noi surse de dezvoltarea a societatii prin cresterea cifrei de afaceri. De asemenea, am creat noi locuri de munca", explica Simona Cosovanu.

Salonul Michelle avea doi angajati, iar in urma realizarii proiectului au creat alte trei noi locuri de munca. Anul trecut firma a inregistrat o cifra de afaceri de 68.900 de lei (circa 18.000 de euro). "Ca urmare a realizarii noii investitii se proiecteaza o crestere a cifrei de afaceri cu 50% fata de anul precedent."

Cine ia banii:

Compania: Emo, Vaslui

Obiect de activitate: servicii de proiectare si arhitectura pentru constructii

Proiectul: "Dezvoltare capacitate prestari servicii SC Compania Emo SRL Vaslui

Valoarea totala a proiectului: 238.000 de euro

Suma pe care a primit-o de la UE: 140.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 500.000 de euro

Cine ia banii:

Compania: Bia-Film, Lugoj

Obiect de activitate: productia de rochii de mireasa

Proiectul: "Pentru cele mai frumoase nunti "rochii de mireasa unice prin dotari europene"

Valoarea totala a proiectului: 35.000 de euro

Suma pe care a primit-o de la UE: 12.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 80.000 de euro

Cine ia banii:

Compania: Artis 3 din Cluj-Napoca

Obiect de activitate: clinica privata de chirurgie

Proiectul: "Artis 3 - o clinica europeana intr-un oras romanesc de traditie"

Valoarea totala a proiectului: de euro

Suma pe care au primit-o de la UE: 15.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 500.000 de euro

Cine ia banii:

Compania: salonul Michelle, Suceava

Obiect de activitate: salon de cosmetica si infrumusetare corporala

Proiectul: "Un plus de sanatate si frumusete"

Valoarea totala a proiectului: 45.000 de euro

Suma pe care a primit-o de la UE: 16.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 18.000 de euro

Cine ia banii:

Compania: Toposurvey Craiova, judetul Dolj

Obiect de activitate: activeaza in domeniul geodezie, topografie, cadastru

Proiectul: "Dezvoltarea capacitatii tehnice a firmei Toposurvey prin achizitionarea de echipamente moderne"

Valoarea totala a proiectului: 95.600 de euro

Suma pe care au primit-o de la UE: 56.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 145.000 de euro