Ce finantari acorda bancile pentru firmele mici si mijlocii

Autor: Izabela Badarau 13.10.2009

Bancile au inceput sa isi specializeze oferta pentru segmentul corporate, lansand produse dedicate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), o piata de 500.000 de clienti.



In competitia acerba din sistemul bancar romanesc, dominata de jucatori puternici precum BCR, BRD sau Raiffeisen si domolita in ultimul an de zile de criza financiara, si-au facut loc si cateva banci de nisa: Banca Transilvania, care mizeaza pe clientii antreprenori, ProCredit, banca specializata pe creditarea microintreprinderilor sau Libra Bank, banca profesiilor liberale.

Mai sunt si banci care in urma cu cativa ani nu erau interesate de acest segment de clienti, dar care recent si-au concentrat atentia si in aceasta directie. "ING Bank a intrat pe piata IMM-urilor in 2008. (...) Avem in prezent un portofoliu de 12.000 de clienti IMM", spune Bernd Vinke, director de vanzari IMM la ING Bank.

ING ofera un pachet de produse pentru IMM-uri si profesii liberale care include un cont curent in lei cu o dobanda de 8% la sumele de pana la 100.000 de lei, un card de debit si acces la serviciul de internet banking contra unui comision de 50 de lei si o taxa de administrare lunara a contului de 10 lei.

La inceputul acestui an, banca a lansat si un produs de creditare destinat IMM-urilor, o linie de credit pentru capital de lucru, fara garantii imobiliare, cu o dobanda la lei de 22% pe an, aplicata sumei utilizate. "La inceputul anului viitor vom lansa un nou produs de creditare, creditul imobiliar, menit sa raspunda nevoilor de finantare pe termen lung", spune Vinke.

IMM-urile au fost foarte expuse la criza economica actuala, peste 100.000 de firme romanesti fiind inchise in prima jumatate a anului, insemnand aproape 20% din cele existente.

Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank Romania, spunea recent ca vede probleme pe zona IMM-urilor, in conditiile in care acestea nu au rezerve care sa le ajute sa treaca de blocajul financiar si scaderea vanzarilor, dar nici loc pentru a face economii de costuri importante.

OTP a acordat clientilor IMM credite de 360 mil. lei (86 mil. de euro) in prima jumatate a acestui an, dupa ce in 2008 banca a acordat credite de circa 500 mil. lei (136 mil. euro). "Strategia OTP privind clientii IMM inseamna in primul rand oferirea unui produs dedicat, cu un raspuns rapid, in 48 de ore. Totodata, avem intalniri lunare cu clientii existenti si potentiali pentru adaptarea ofertei de produse si servicii in functie de nevoile lor", spune Adrian Chichita, director adjunct de retail la OTP Bank.

Pentru a ajuta IMM-urile sa treaca de problemele financiare pe care le au, bancile ofera produse dedicate pentru achitarea datoriilor.

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului financiar elen National Bank of Greece, ofera creditul "Suport Activ", un produs destinat refinantarii datoriilor catre furnizori sau catre bugetul consolidat al statului, destinat persoanelor juridice care au cel putin 2 ani de activitate.

Creditul are o dobanda la lei calculata dupa formula BUBOR la trei luni plus o marja de 3% pe an si o dobanda la euro calculata dupa formula EURIBOR la trei luni plus o marja de 3,5% pe an.

"Prin plata datoriilor, creste reputatia companiei pe piata, scade riscul de a intra in litigii si ajuta la stabilirea de parteneriate solide cu furnizorii", spune Mirela Rujea, director divizia IMM din cadrul Bancii Romanesti.

Cum se stabileste dobanda?

Bancile sunt destul de secretoase in legatura cu dobanda oferita clientilor companii. Daca in cazul persoanelor fizice, dobanda este afisata pe toate pliantele si afisele, in cazul IMM-urilor nu apar decat promisiuni de eficienta, rapiditate si sustinere a activitatii curente sau a dezvoltarii.

Putine banci afiseaza pe site-ul propriu formula de calcul a dobanzii sau intervalul de dobanda, acestea fiind negociate cu fiecare firma in parte, in functie de bonitatea ei, garantiile oferite, tipul de produs.

Credite de investitii

BCR

BRD

Volksbank

Raiffeisen**

**) credit de investitii pentru societati cu cifra de afaceri pe ultimul an de activitate intre un milion de euro si 5 milioane de euro, indiferent de numarul de angajati.

Banca Transilvania

UniCredit Tiriac

CEC Bank

Bancpost

Alpha Bank***

***) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri de pana la 5 mil. euro si cu activitate de cel putin 2 ani

OTP Bank

Banca Romaneasca****

****) pentru firmele cu cifra de afaceri de minim 1,5 mil. euro, care au minim un an de activitate